WIJK AAN ZEE – “Kijk, daar zit ie, dáár in de plantenbak”, zegt Zwaanstaat-bewoonster Elli Bodewes, terwijl zij de vogel wat “lekkerste koek van de Spar” toewerpt , die het beestje meteen oppeuzelt. “Hij woont al een hele tijd in de Zwaanstraat”, aldus Elli, “we zien hem vaak, we noemen hem Zwaantje. Vliegen kan hij niet, wel een beetje fladderen en er zijn hier ook katten en honden en natuurlijk het verkeer. Dit is waar hij weet te overleven”.

Vogel bezoekt iedere horecagelegenheid

Dat de Zwaanstraat behalve risico’s ook kansen biedt aan de vliegbeperkte vogel wordt snel duidelijk na een klein beetje journalistiek onderzoek. Ekster Zwaantje blijkt dankbaar gebruik te maken van de aanwezigheid van de diverse horecagelegenheden in deze straat, waar de deuren vaak gastvrij open staan en waar je zo naar binnen kunt hippen en met je eksteroog smakelijke kruimeltjes kunt vinden. Joyce van Amersfoort van De IJsgalerij:” Zeker zie ik die vogel hier weleens huppen. Vaak zelfs. Volgens mij is dit zijn favoriete plek. Ik wist nog niet dat hij Zwaantje heet. Op momenten dat er weinig mensen zijn loopt hij zelfs helemaal door tot achterin de zaak op zoek naar wat lekkers. Hij is dol op kruimels van hoorntjes, tja kinderen knoeien weleens een beetje he”.

“Ik geef hem duivenvoer”

Even verderop in de straat bij Taveerne Het Boegbeeld herkent Adriaan van IJselmuiden ook meteen het signalement van de wandelende ekster: “Ja, een half uurtje geleden was hij hier nog. Hij komt hier eten zonder te betalen, ha ha. Volgens mij is hij zijn staartpennen (veren in de staart van een vogel, Red) kwijtgeraakt, misschien bij een knokpartijtje met een hond ofzo en kan hij daardoor niet vliegen. Die staart kan volgens mij wel weer aangroeien maar dat duurt natuurlijk een tijdje”. Ook Simone die naast het Boegbeeld woont heeft al kennis gemaakt met de hippende ekster: “Die zie ik hier regelmatig. Ik geef hem duivenvoer, dat heb ik staan omdat ik kippen heb en duiven. Leuk dat hij hier in de straat woont, Zwaantje is wel een mooie naam voor hem”.

Gewoon relaxter met revaliderende ekster

Tenslotte ga ik nog even langs bij Lunchroom / Grandcafé Gewoon in Wijk aan Zee waar Stef en Wendy Klijn meteen gaan lachen als ik vraag of ze hier weleens een vreemde vogel zien. Zwaantje blijkt ook dit etablissement te frequenteren en ook hier doet hij dat op een manier dat niemand zich aan hem stoort en hij lekker zijn gang kan gaan. Stef: ‘Je kan het zo zien dat beestje is eigenlijk aan het revalideren en waar kun je dat nu beter doen dan in Wijk aan Zee! “

Dit artikel verscheen eerder in Dorpskrant De Jutter

Tekst & foto’s JP van der Meij

Aanverwante artikelen op deze website

Ego