Op een steenworp van het Badgastenkerkje in het Gaasterbos, onder de uitgestrekte takken van een eik schiet vandaag de Grote Stinkzwam omhoog. Hij groeit in een paar uur tijd tien tot twintig centimeter uit de grond, of eigenlijk barst hij uit een soort ei wat je op het filmpje hieronder ook goed kunt zien.  Letterlijk vertaald vanuit het Latijns betekent zijn naam Phallus Impudicus: Onbeschaamde Penis.

Filmpje van de  stinkzwammen bij Wijk aan Zee

Meurende paddo’s

De hoed van de paddenstoel is bedekt met een groen/bruin slijm: sporen. Een soort zaad dat vliegen aantrekt die het vervolgens gaan verspreiden. Dit is hoe de paddenstoel voortplant. Het bruine spul verspreidt een (onbe)tamelijk penetrante geur die je tientallen meters in het rond en zelfs tegen de wind in nog kunt ruiken.

Drie wandelende dames met rugzakjes stoppen even onder de uitgestrekte takken van de eik niet ver van de meurende paddo’s en we maken een praatje:

“Wat een bijzondere contrasten hier met de natuur en al die fabrieken, ” zegt een van de dames, “wel jammer dat je de industrie hier zo  ruikt…”

Jan-Paul van der Meij

Aanverwant artikel op deze website