Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig uit Arnhem heeft een zogenaamde trage tocht wandeling uitgestippeld door de duinen rond Wijk aan Zee. Over stille bospaadjes die alleen maar bekend waren bij inlanders zie je nu nieuwe gezichten die door de binnenlanden prima hun weg weten vinden met in de ene hand het routeboekje en in de andere de telefoon met GPS. De route biedt heel veel afwisseling; open duin, loofbos, strand, naaldbos, duinmeertjes, fabrieken, bunkers, beeldentuin, dorpsgezichten en zal veel buurtgenoten zeker ook kunnen verrassen.

De trage tocht heeft – wat klinkt dat leuk- een 80 % zandpad garantie. De lengte is 13 km. Evt. makkelijk in te korten omdat het werkt met lussen. De naam trage tocht geeft al aan dat je voor wandelen de tijd mag nemen:

“Te voet gaan staat haaks op de hectiek van het alledaagse. Aan de wandel zijn is de meest menselijke maat. Het landschap laat zich het best langzaam lezen.”

Rob Wolfs in het boek ‘Wandelen in groot Amsterdam’

De naam van de wandeling is Trage tocht 15 Dorpsduinen, Ligustervlak en de Rellen, in het boek ‘Wandelen in groot Amsterdam.’ Boek bestellen

Route en GPS data is ook te downloaden

Voor een koffie to go tijdens deze wandeling kun je terecht bij hotel restaurant Sonnevanck, herberg Be My Guest en Spar Poliste.

Hulde aan Rutger Burgers voor het met zorg een aandacht samenstellen van deze tochten die een vriendelijk soort toerisme voortbrengen dat weerspiegelt in de goed gemutste en – geschoeide personen die komen wandelen. En de leuke ontmoetingen en gesprekjes die dit oplevert zoals deze ontmoeting van JP met wandelaars in het Gaasterbos die precies zoals het routeboekje beschrijft onder indruk waren van ‘de contrasten tussen natuur en industrie’:

“Wel jammer dat je de industrie hier zo ruikt”