Noordhollands Dagblad 26 okt 2020, verslag en foto van Heleen Vink.

Wijk aan Zee – Een bijzonder tafereeltje speelt zich zaterdagmorgen af op de dorpsweide in Wijk aan Zee. De rattenvanger van Hamelen loopt daar ferm en fluitspelend rondjes. Waarbij hij niet wordt gevolgd door betoverde kinderen, maar door een vrolijke sliert volwassen kustdorpbewoners.

Momenteel maakt Jan-Paul van der Meij in zijn opnamestudio in het voormalige Badgastenkerkje opnames met een twintigtal uiteenlopende muzikanten om een nieuwe uitvoering te geven aan liedjes van het populaire klassieke tv-programma ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen?’ waar in de jaren 1972 tot 1976 miljoenen mensen naar keken.

Kinderachtig

“In het begin dacht ik: “Dit is iets voor mezelf. Anderen vinden de liedjes misschien te kinderachtig en ouderwets.” Maar langzaamaan groeide het project en nu worden in een paar maanden tijd zo’n 7 á 8 liedjes opgenomen.

Zo’n twintig plaatselijke en naburige muzikanten, sommigen met veel ervaring en anderen totaal niet (waardoor ze volgens Jan-Paul wel heel authentiek zijn) kunnen allemaal mooi zingen. Behalve dat het project compleet coronaproof is (omdat de verschillende zangpartijen van een en hetzelfde lied afzonderlijk worden opgenomen), is dit ook een praktische keuze. “Op deze manier kan er bij het opnemen veel aandacht worden besteed aan de zangers”. legt de creatieve initiatiefnemer uit.

Dat de ‘rattenvanger van Hamelen’ Wijk aan Zee aandoet vindt de groep op de dorpsweide een wonder, “Zo fijn iets leuks in deze tijd, dit fleurt zo op”, geniet dorpeling en deelneemster Antoinette Verbrugge. “Jan-Paul heeft het allemaal zo goed bedacht en geregeld. “Ook ik wordt hier heel erg blij van lacht mededorpsbewoner Jan Aardenburg, “Ik mag meezingen in het lied Een windmolen draait als de wind waait.” “Het laagste lied ever”, zegt Annemarieke Bechtold over haar zangpartij in het lied Kom in de kudde. “Heel laag”, doet de Wijk aan Zeese lachend met haar laagste stem voor.

Niet gekunsteld

“Ik werd in dit project getrokken door de liedjes die zo oprecht en niet gekunsteld vrolijk, blij zijn. Van die blijdschap worden wij ook blij. Ook is dit een ode aan Joop Stokkermans en Harrie Geelen, de liedjesschrijvers. De liedjes hebben een verborgen diepgang en gelijkenissen met Griekse mythologie. Eind dit jaar moet de klus zijn geklaard. “We verkopen het niet, die project wordt een cadeautje aan iedereen om straks online gratis van te kunnen genieten.”

Het is de deelnemers inmiddels duidelijk: deelname aan dit project is ook voor henzelf een cadeautje.

https://www.j-p.nl/2020/10/niemand-houdt-het-toeval-tegen-wijk-aan-zeeers-zingen-hamelen/