Zijn excentrieke levenswijze en ‘Schramatische’ manier van samenwerken maakten Jan Schrama (1946 – 2020) een fenomeen. Hij initieerde, financierde en organiseerde de productie van honderden (!) liedjes over Kennemerland. Die liedjes zijn uitgebracht op tientallen CD’s, allemaal gratis te downloaden of streamen hier. Kort na zijn overlijden eind oktober 2020 publiceerde de Vrijstaat Roetz het boek + CD JPS- Troubadour in de IJmond, over Jan.

De hemel die vond hij he-le-maal-ge-wel-dig, echt top

Juni 2024. Uit een diepe slaap wordt ik wakker, grinnikend. Ja, lachen is wat mij doet ontwaken uit een droom. In die droom zag ik hoe Jan Schrama in de hemel eigenlijk zijn muzikale liefhebberij van liedjes schrijven weer had opgepakt. De hemel die vond hij he-le-maal ge-wel-dig, echt top, máár na drieënhalf jaar perfecte gelukzaligheid begon hij iets te missen. Er ontbrak iets essentieels in het paradijs, iets waar hij zoveel van hield dat hij er niet aan moest denken dit in de eeuwen der eeuwen en eeuwigheid te moeten blijven missen: Weemoed, nostalgie, Heimwee, naar naar OOIT. Een hemel zonder heimwee, dat nooit.

Heimwee naar ooit was iets dat het eeuwige leven niet kon bieden

Drieënhalf jaar lang had hij dus met volle teugen genoten in de hemel, écht. Maar het waren wel jaren zonder projecten en dat ging een beetje wringen. Al snel kreeg Jan toen het idee om weer eens een lied te schrijven. Het lied ging over de totale afwezigheid van weemoed in de hemel en hij gaf het nummer de titel: ‘Een beetje heimwee maakt me zo gelukkig’. De CD komt uit op het Posthuum label…

OOIT

♥ JP

Schramatisch werken is chaotisch werken, maar… uit het hart

Ontwerper, uitgever, muzikant Henk Tijbosch: “Meestal werd ik gevraagd voor het grafische werk en het fabriceren van de cd’s. hij heeft er geloof ik 33 gemaakt. Schramatisch werken is chaotisch werken, maar… uit het hart.”

Hij paste niet in een systeem toch was hij echter dan de mensen om hem heen

Jacky van Roetz in een ontroerend lied dat hij schreef over Jan: “Hij rook niet altijd lekker en kwam nooit op tijd, hij raakte altijd alles kwijt. Hij paste niet in een systeem, toch was hij echter dan mensen om hem heen. Jan was ook heel grappig, een wijze man die wist waar hij het over had. In zijn rolstoel buiten in de nacht, omdat de taxi maar niet kwam, Jan ligt in zijn graf, het project is nog steeds niet af.”

Een bevlogen man, heel bevlogen

Henk Suurling: “Ik ben geluidstechnicus in de Popbunkerstudio in IJmuiden. Ja, ik vond hem een bijzondere man. Die wist altijd precies wat ie in zijn hoofd had en zei tien keer nee als jij dacht dat het goed was. Een bevlogen man, heel bevlogen. Hij zegt altijd: wát we ook hebben, want we hebben ook weleens behoorlijk ruzie, maar dan zegt hij geeft niet, want het gaat uiteindelijk om het product Ik vind hem een soort troubadour, die op zijn manier, liedjes via ons heeft vertolkt.”

Het Landje ~Jan Schrama

Liedje geschreven en gezongen door Jan Schrama, afkomstig van de CD Velsen-Noord 1
“Als ik voor een bakkie bij mijn moeder de straat in rijd, dwalen mijn gedachten weer terug in de tijd.”


Ab Winkel gaat voor Roetz in gesprek met Henk Tijbosch, Henk Suurling en Jan-Paul van der Meij, producers en muzikanten die met Jan Schrama samenwerkten

Aanverwante artikelen op deze website