Meester Zhuang Zhou is de auteur van de Zhuangzi, een boek dat al meer dan 2200 jaar (!) grote invloed uitoefent op de Chinese cultuur en ook in het Westen veel gelezen wordt. Het diepzinnige werk is geschreven met gevoel voor satire en humor. De geschriften van Zhuang Zi worden gezien als meesterwerken uit de wereldliteratuur en als een van de pijlers voor het taoïsme en het meditatieve zenboeddhisme.

Waar

“Het visnet bestaat vanwege de vissen. Als je de vis eenmaal te pakken hebt, kun je het net vergeten. De konijnenstrik bestaat vanwege het konijn. Als je het konijn eenmaal te pakken hebt, kun je de strik vergeten. Woorden bestaan ​​vanwege de betekenis. Als je eenmaal de betekenis hebt begrepen, kun je de woorden vergeten. Waar kan ik iemand vinden die woorden is vergeten, zodat ik met haar kan praten?”

Zhuang Zhou

Hij verwerpt fixatie op eigen oordeel en kennis die uitgaat van één optiek

Meester Zhuang Zhou artist impression

Zhuang Zhou’s filosofie is anti-conformistisch, sceptisch, nihilistisch, soms anarchistisch. Hij drijft de spot met de staatsfilosofie (confucianisme), alsmede de daarbij behorende rituele orde. Hij ondermijnt de begrippen waarheid en werkelijkheid en wijst kennis en begrip daarvan af. Zhuang is geen voorstander van categorieën, evaluaties en ook niet van een gesloten systeem van denken. Hij verwerpt fixatie op eigen oordeel en kennis die uitgaat van één optiek.

Aanverwante artikelen op deze website