WIJK AAN ZEE – Op zondag 17 december om 20:00 verwelkomen we in het Badgastenkerkje De Mirando’s die hun thuishaven hebben in het Mirandabad in Amsterdam. De Mirando’s bestaan uit de troubadours Flip Spiekerman en Marcel Gerritsen. Ze spelen  repertoire van de Nederlandse zanger en dichter Koos Speenhoff (1869-1945). Een pionier van de Nederlandse kleinkunst, ‘de eerste singer songwriter in NL’. Jacky de Vries interviewt het tweetal voor een podcast voor zijn online magazine theatersentiment.nl Techniek en opname is in handen van Jan-Paul van der Meij.

Reserveren De Mirando’s (optreden-interview-podcastopname) zondag 17 december 20:00

Koos Speenhoff

Volgens cabaret-deskundige Jacques Klöters behoort Koos Speenhoff tot de eerste generatie cabaretiers in ons land, een pionier waartoe ook Eduard Jacobs, Jean Louis Pisuisse en iets later Louis Davids gerekend worden. Men vond Speenhoff vernieuwend, anders, verrassend. Hij had z’n publiek iets te vertellen.

Best verkopende artiest en razend populair bij elite en gewone man en vrouw

Jacobus Hendrikus Speenhoff, geboren 1869, brak door als dichter-zanger in 1902 in Rotterdam in de Tivoli-Schouwburg, 33 jaar oud. Hij dichtte en zong vervolgens in z’n leven maar liefst 450 liedjes bij elkaar. Speenhoff trad op door het hele land, verkocht zijn liedjes in liedbundels in grote oplagen en was de best verkopende grammofoonplaten-artiest van ons land in zijn tijd. Hij begeleidde zichzelf op z’n karakteristiek wat valse gitaar. Hij was razend populair bij de culturele linkse elite alsook bij de socialisten en de gewone man en vrouw. Iedere Nederlander toentertijd kende eigenlijk wel een aantal van zijn liedjes en zong deze op straat, op het werk of achter het aanrecht.

Zijn liedjes waren betrokken, kritisch en humoristisch

Nam hij het in zijn liederen op voor de verdrukte mens, hield hij er zelf een zeer flamboyante en elitaire levensstijl op na. Speenhoff dichtte en zong sociaal betrokken, maatschappij-kritisch, humoristisch en gewaagd. Zijn gedrag was soms wat vrijgevochten en onvoorspelbaar. Voor protestanten en vooral katholieken amoreel, zondig, onverteerbaar. Geen ander durfde zo vrij en open op het podium zaken te benoemen en te bezingen waar een mens niet over sprak. Vaak met veel humor of sarcasme. Zonder vulgair of plat te worden. Hierdoor wist hij de nodige opschudding en publiciteit te veroorzaken en de nieuwsgierigheid van velen op te wekken.

De Mirando’s (optreden~interview~podcastopname)
Zondag 17 december 2023, 20:00
Badgastenkerkje, Julianaweg 75, Wijk aan Zee,
Presentatie en interview Jacky de Vries
Entree: vrije donatie na de sentimentalisatie
Zorg dat je lekker ruim voor aanvang binnen bent!
Deur open: 19:30 koffie thee en versnapering