Vrijgevigheid / dankbaarheid voelen en tonen is een van de eenvoudigste en tegelijk krachtigste dingen die je als mens kunt beleven. Misschien is jou net als mij ook met de beste bedoeling aangeleerd dat je niet ‘overdreven vrijgevig’ moet zijn. Alsof het mogelijk is dat je te vrijgevig zou kunnen zijn. Alsof te grote vrijgevigheid inhoudt dat je jezelf tekort doet. Het tegendeel is waar.

Wat hieronder volgt is een kans om je te primen met weldaad

Daadwerkelijk vrijgevig zijn is een opluchting. Want het verbindt je met anderen. Vrijgevigheid staat niet op zichzelf het is altijd gedeeld, transactioneel, in relatie met.

En alleen al het tot je nemen van woorden die ongeveer hetzelfde betekenen als vrijgevig kan een viering zijn van onbekrompenheid, van volheid en warmte. Alsof de synoniemen heel en kalm en genereus hun eigen betekenis uitstralen: royaal, volop, ruim, liefdadig, gastvrij, copieus, vrijmoedig, weelderig, groothartig.

Met het lezen van deze woorden geven we onszelf een gelegenheid ons te primen met weldaad :

joviaal

rijkelijk

whole-souled

gul

voluptueus

overvloedig

edelmoedig

Je bent niet ontspannen zolang je iets achterhoudt

Zelfs wanneer mensen de liefde bedrijven is er terughoudendheid. Ze zijn bang om de gevarenzone te passeren als ze zich teveel geven. In hun geest gaat een alarmlampje branden: stop! Niet verder! Want alles wat ze weggedrukt hebben kan ieder moment de kop opsteken. Het klopt aan hun deur: laat ons binnen! Zelfs in liefde kunnen ze niet geheel ontspannen want ontspanning kan alleen onvoorwaardelijk zijn. Je bent niet ontspannen zolang je iets achterhoudt.

Als je ontspant

Liefde is puur en ongekunsteld wanneer er geen motief in zit. Wanneer het niet meer is dan een delen van je energie. Je loopt er van over… dus je wilt delen.. En met wie je het ook deelt, je bent diegene dankbaar, want je zit net als een wolk boordevol met regenwater – en iemand helpt je met loslaten. Of je was als een bloem, vol van geur, en de wind kwam langs en heeft je bevrijt. Of je had een liedje om te zingen en iemand luisterde met aandacht.. zó aandachtig dat ze je een ruimte heeft gegund waar je het kon laten klinken. Dus wie het ook is die jou helpt om in liefde te overstromen die kun je dankbaar wezen.

Geven met gulle hand

Geven met gulle hand betekent dat je niet zodanig gevuld bent met je eigen behoeften dat je anderen niet meer opmerkt. Het betekent dat je kunt zien wat zij nodig hebben. Het niet vastzitten aan je eigen (of aan een anders’) behoeften is – zelfs al voordat je daadwerkelijk begint met geven- op zich al een opluchting.

Zonder zelf kleiner te worden,
kun je anderen doen groeien

LAO TSE

Het gave is dat we allemaal de gave hebben om te kunnen geven

Daadwerkelijk vrijgevig zijn vereist ook niet dat je een ding geeft. Het gave is dat we allemaal de gave hebben om te kunnen geven; het kan materie zijn, gezelschap, troost, humor, zorg, vaardigheid, kalmte, zin, aanmoediging, aanwezigheid.

Vrijgevigheid / dankbaarheid voelen en tonen is een van de eenvoudigste en tegelijk krachtigste dingen die je als mens kunt beleven. Het is helend; het is heel. Van ganser harte geven wat je te geven hebt tast niet alleen je reserves niet aan, het kan zelfs van de ontvanger én de gever van het geschenk het leven redden.

Gekke Gerritje

Liedje van JP van der Meij gespeeld door de Gorelev op het album Een Gloeiende Plaat.

Disclaimer