‘Een klankschaal die kies jij niet, een klankschaal kiest jou’. Rationeel is het niet te verklaren. Wat wel kan is gewoon ervaren en meemaken dat een schaal jou weet te vinden, dat deze je toevalt, en dat deze op een gegeven moment soms ook weer door gaat.

Het is allemaal even exotisch als vertrouwd. Even nieuw als oud. Soms ‘wil’ een schaal verhuizen. Net zoals een kat die op een dag aan een deur krabbelt en zegt: hallo, hier ben ik.

De impuls kan opkomen – ik spreek uit ervaring- om een bepaalde schaal te schenken aan een bepaald persoon. En het kan zijn dat wanneer deze persoon de schaal aanvaardt het niet voelt als weg-geven; eerder als thuis brengen.

Een gevoel van dankbaarheid kan er dan zijn, bij ontvanger net zo goed als bij de gever. Zo magisch en zweverig als dit allemaal mag wezen, zo natuurlijk en vanzelfsprekend is het wanneer het je toevalt. En de schaal? De schaal blijft glanzen. Glanzen en zingen.

JP