WIJK AAN ZEE – Op zondag 10 september om 15:00 uur speelt muziektheatergezelschap Donna Musica hun nieuwste voorstelling ‘De Vergeten Diva’ in het Badgastenkerkje Sopraan Elise Keep en bariton Jaap de Jonge vertolken de rollen van Pauline Viardot en Ivan Toergenjev. De instrumentalisten zullen afwisselend spelen en vertellen. Met: Sandra Kox viool, Evelien Dubbeldam cello, Hendrik-Jan Bosma piano, Marianne van Vliet regie.

Reserveren muziektheatervoorstelling De vergeten Diva zondag 10 september Badgastenkerkje

Muziektheatervoorstelling ‘De Vergeten Diva’ van Donna Musica
Zondag 10 september 2023
Badgastenkerkje Julianaweg 75 Wijk aan Zee
Entree: vrije donatie na de sensatie
Deur open, koffie thee, versnapering vanaf 14:30

De vergeten diva Pauline Viardot

Met de voorstelling ‘de vergeten Diva’ wil Donna Musica Pauline Viardot uit de vergetelheid halen. Haar opmerkelijke levensverhaal en charismatische persoonlijkheid brengen we tot leven in de aria’s en duetten van Rossini, Verdi en Mozart, waarmee zij furore maakte tijdens haar indrukwekkende carrière. Haar eigen composities zullen klinken, maar ook kamermuziek van componisten met wie ze bevriend was, zoals Frederique Chopin, Franz Liszt, Clara Schumann en Johannes Brahms.

Geniale componiste, pianiste en zangeres

Weinig mensen zullen van haar gehoord hebben, maar 200 jaar geleden was de Spaans-Franse Pauline Viardot de beroemdste operazangeres van de 19e eeuw. Ook was ze pianiste, componeerde ze een paar honderd werken en was een invloedrijke vrouw in het 19e -eeuwse muziekleven. In heel Europa tot in Sint Petersburg baarde deze operadiva met haar muzikale veelzijdigheid en stembereik groot opzien. De componisten Franz Liszt en Hector Berlioz noemden haar een vrouwelijk genie, geniale componiste en één van de grootste artiesten uit de muziekgeschiedenis.

Muzikale salon

De voorstelling speelt zich af in een culturele, muzikale salon uit de 19e eeuw waar kunstenaars, musici en schrijvers bijeenkomen. Ook de schrijver Ivan Toergenjev, met wie Pauline een hartstochtelijke liefdesrelatie had, maakt zijn opwachting in de salon. Tussen al deze grote namen zien we Pauline Viardot. Een sterke en ambitieuze zakenvrouw, die hoge gages afdwong, een gigantisch netwerk had, vijf kinderen, een echtgenoot en wisselende minnaars.
Een vrouw die haar eigen muzikale pad kiest in een tijd waar vrouwelijke musici niet geacht werden naar buiten te treden of zich te ontwikkelen als artiest. Des te meer reden om met bewondering naar deze buitengewone vrouw te kijken.

Donna Musica


Website Donna Musica