Mensen die echt meester zijn in hun vak, zijn vaak te herkennen door de vanzelfsprekendheid waarmee ze dingen níét doen. Even belangrijk als wat er is, is dat wat er niet is. Als je een donut koopt, koop je dan ook het gat? Leven we in het binnenste van een zwart gat? Hoe zit het met de gaten in emmentaler kaas? Wat deden The Beatles met de gaten in toonladders in hun song Fixing a hole ? Het zijn de gaten, tunnels, holen, stiltes en leegte die het leven kleur geven. 

Velsertunnel

Denk aan twee korte poepjes van Miles Davis, die daarna zijn trompet laat hangen. Clyde Stubblefield, die in zijn drumsolo in Funky Drummer van James Brown juist niet soleert, en droogjes blijft doorspelen zoals hij het hele nummer al deed. Denk aan de televisieoptredens van dammer Jannes van der Wal, die na vragen van Mies Bouwman lange denkpauzes liet vallen. De spanning die de stiltes opriepen zijn velen bijgebleven.

Less is more. De kunst van het weglaten. Het zijn clichés, Het zijn holle woorden die nieuwe betekenis kunnen krijgen als je je werkelijkheid niet helemaal dichttimmert en ergens -hoe klein en verborgen ook- een opening laat.

Bron van diepe inzichten, slap geouwehoer en filosofische paradoxen

Gaten, leegte en stiltes zijn de bron van diepe inzichten, slap geouwehoer en filosofische paradoxen. Maar boven alles bieden ze openingen. Of het nu een brievenbus is, een witregel in een gedicht, de break in een dance-nummer, of het gevoel van leegte wanneer je iets of iemand hebt verloren.

Grote grutten wat een grote grot is dat

Liedje van ‘Wijk aan Zeeërs zingen Hamelen’ in het Badgastenkerkje. Meer over dit lied.

Gaten en andere dingen die er niet zijn is een ode aan mooie gaten, speciale stiltes, microscopische tubes en lange tunnels. Een boek dat nergens over gaat en daarom niet alleen geschikt is voor iedereen die alles al heeft, maar ook voor alle mensen die iets missen, al weten ze niet precies wat.

There’s a hole in the Bucket

Sweet Nothings – Brenda Lee

Aanverwante artikelen op deze website: