De peilloze diepte van een depressie is een kostbaar ding. Het voelt als troosteloosheid, als een gevoelsmatige dood. Maar zoals de winter niet de afwezigheid van leven is, maar gewoon een fase in de kringloop van levenskracht, vormt neerslachtigheid een essentieel onderdeel van het leven.

Als je jouw afschuw ervoor opzij kunt zetten

Stelselmatig proberen om niets van dit braakliggende terrein te voelen was bijna mijn dood geworden. Dus waarom zou ik mij niet bevrijden van mijn angst voor neerslachtigheid en leren die te aanvaarden? Mijn depressie leerde mij op een positieve manier om te gaan met neerslachtigheid. Als je je afschuw ervoor opzij kunt zetten, is somberheid lang zo erg niet meer.

De verschrikkingen zijn snel voorbij als ze weten dat je niet van plan bent ze veel aandacht te schenken.

Confrontatie met betekenisloosheid is onderdeel van geestelijke stabiliteit

Niet weten waar je heen moet, zou weleens het belangrijkste onderdeel van reizen kunnen zijn. Julia Kristeva schrijft dat haar patiënten ‘de leegte onder ogen moeten zien’ die door hun depressie is ontstaan. Zenmeditatie of klankschalenmeditatie kunnen een veilige doortocht bieden door betekenisloosheid en laten zien dat een confrontatie met betekenisloosheid onderdeel is van geestelijke stabiliteit. G. Lewis ‘Zonnen in de regen’ een vrolijk boek over depressie.

Staren in de afgrond

Als je aan het vechten bent tegen iets monsterlijks pas dan op dat je al doende niet zelf een monster wordt. En als je maar lang genoeg staart in de afgrond zal de afgrond terugstaren in jou.

F. NIetsche- 1844-1900, Duits filosoof, cultuurcriticus, componist,dichter die beschouwd wordt als een van de invloedrijkste moderne denkers

Disclaimer