WIJK AAN ZEE – Op zondag 18 september om 12:00 bent u van harte welkom bij de opening van de expositie ‘Disappearing Habitat’ in het Badgastenkerkje. De creatieve Wijk aan Zeese mensen- en dierenliefhebster Albertje Duijst heeft de wanden van het kerkje getooid met esthetische kunstzinnige afdrukken van houtsnedes die zij maakte: 50 hazen, 50 kieviten, 50 egels en 50 padden, met empathische belangstelling voor het karakter van het dier.

Expositie installatie ‘Disappearing Habitat’, Albertje Duijst
Opening zondag 18 september, 12:00- 17:00
Badgastenkerkje, Julianaweg 75, 1949 AP, Wijk aan Zee

Met koffie, thee en door de kunstenaar gebakken koek
Deur open 11:30

De wereld kan pas echt ons thuis zijn wanneer we met dat wonder van onze leefomgeving een intense en gepassioneerde relatie opbouwen.

Prof. dr. Cees Hamelink, emeritus hoogleraar internationale communicatie UvA, 14 aug 2022.

Beweeggrond / ontstaansproces

Als forens heb ik een aantal jaar langs het Noordzee Kanaal gereden. Precies in de tijd dat Zaandam zijn industriegebied ging uitbreiden. In het vroege ochtendlicht heb ik het drama van ontheemde hazen gezien. Kieviten op zoek naar hun vertrouwde broedgebied. Hun groene weide in één dag verandert in een kale zandvlakte. In de dagen erna lagen er een aantal van hen platgereden op de weg. Sommigen hielden het wat langer vol op de laatste stroken groen langs de kant.

Met iedere uitbreiding zag ik het drama herhaald. Ik heb mijn route veranderd, nadat ik zelf een haas heb platgereden.

Ik kan ze hun leefgebied niet teruggeven. Wat ik wel kan is een installatie maken om aandacht te vestigen op alle planten & dieren die moeten wijken voor het Succes van de Mens.

Albertje Duijst, augustus 2022, Wijk aan Zee

Hoe we het noemen als we iets stuk maken..

Als we iets stuk maken dat door de mens is gemaakt noemen we het vernieling.
Als we iets stuk maken dat door de natuur is gemaakt noemen we het vooruitgang.

Afdruk kopen

Vanaf zondag 18 september zijn de afdrukken te koop. Wanneer je een afdruk koopt, komt op deze plek een andere afdruk: ‘disappearing habitat’ in de plaats. De afdrukken zijn met de hand gemaakt en ieder exemplaar heeft -net als levende dieren- een eigen karakter, dat toont in variërende kleurschakeringen en luminositeit (lichtkracht).

Houtsnedes in deksel van sigarenkistjes

De houtsnedes zijn gemaakt in de deksels van afgedankte sigarenkistjes van (luxe) sigaren. De expositie ‘Disappearing Habitat’ is tot eind oktober te zien in het Badgastenkerkje tijdens concerten en evenementjes of op verzoek. Voor een privé bezichtiging: contact Badgastenkerkje

Mensen die dit artikel lezen lezen ook: