WIJK AAN ZEE – Inwoners van het zeedorp die normaal pop, rock of jazz zongen of in een zangkoor of alleen maar tijdens het douchen, brengen liedjes weer tot leven uit de tv-serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer? die in 2004 ook als musical in de theaters is uitgevoerd. In de studio van het Badgastenkerkje zongen wij 1 voor 1 de zangpartijen van de liedjes en speelden de diverse instrumenten. In deze aflevering het lied: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?

Marijke, Jacky, Merei, Arthur, Peer, Jan Paul

Making of

Onze opname is eigenlijk ongeveer helemaal vanzelf tot stand gekomen; toen zoetgevooisde muziekkenner en -liefhebber Jacky een tijdje terug hoorde dat we ‘Hamelen’ liedjes aan het opnemen waren bood hij spontaan aan ‘Kunt u mij…’ etc. te willen zingen, liefst ondersteund door akoestische gitaar. Merei de laterbloeiende upcoming zangeres met wonderschone klank en groot stembereik zingt de female gedeeltes.

Het lied moest langzaam beginnen net als de musical versie van 2004. Ons eerste idee was een intro met een soort engelenkoor maar het piano/melodica gedeelte dat voortborduurt op de fluitmelodie beviel zonder rondvliegende engelen al dusdanig dat we het hebben gelaten.

Het zeer herkenbare introloopje met o.a. piano, fluit, trompet, trombone werd met archeologische nauwkeurigheid geanalyseerd door Jan Paul en vervolgens gespeeld op virtuele instrumenten. Dat zijn opnames van echte instrumenten inclusief hun diverse articulaties die je kunt bespelen via een keyboard.

Achter de oorstrelende rattenvanger aan

Helemaal aan het begin van onze versie hoor je fluitspel dat zo onbevangen en tegelijk diepzinnig mysterieus klinkt dat je er wel achteraan moét gaan lopen.
De cederhouten fluit wordt bespeeld en is gemaakt door Marijke die deze bij haar voetreis van Amsterdam naar St Petersburg (!) niet wilde missen en de hele reis met zich meedroeg. Als je zo gesteld bent op je fluit en je geeft ook nog eens regelmatig mindfulness-wandelingen waarbij groepen mensen in een sliert achter je aan wandelen dan bén je toch gewoon een echte rattenvanger van Hamelen? Gelukkig kon Marijke hartelijk lachen om deze redenatie en was zij bereid af te reizen naar de studio om deze betoverende klanken te spelen.

Ja, en als dan ook nog precies op dat moment Arthur en Peer naar het Badgastenkerkje komen om een video op te nemen voor het Roetz / Kunszt festival (nog te bezoeken tot voorjaar 2021) en dat deze muzikanten terplekke bereid zijn om ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer’ eventjes in te studeren en op te nemen, dan is je muziek zo rond als een mond die zegt: O!

Arthur Ebeling en Peer Wassenaar worden gefilmd door Peter Neijenhof in het Badgastenkerkje