Wist je dat het geluid van je oude of “muffe” opnames bijna altijd verrassend goed opgefrist kan worden? Ook daarvoor kun je terecht bij Studio J-P Ruis kan (afhankelijk van het aangeleverde materiaal) verwijderd dan wel verminderd worden. Muziek gaat meer leven en gesproken tekst klinkt helderder en beter verstaanbaar. Cassette bandjes en grammofoonplaten digitaliseren en bewerken (bijv. inkorten of rangschikken) behoort ook tot de mogelijkheden. Oja, ook mooie opnames kunnen we vaak nog mooier laten klinken!

Een interview met schrijver Rudy Kousbroek (1929 – 2010) dat primitief was opgenomen en rudimentair geknipt is geluidstechnisch opgepoetst in studio J-P. Jaap Schipper (uitgeverij Statenhofpers) en Joost Veerkamp (tekenaar) waren 9 juni j.l. te gast in het radioprogramma De Avonden om alles te vertellen over dit unieke gesprek met Kousbroek. De twee gaven in 2005 een boekje uit: Over Luiken: essays van Kousbroek “die eigenlijk gedichten zijn.” Ze gaan over strepen op dieren, op mensen en strepen van luiken. “Maar eigenlijk gaan ze over de teloorgang van de Westerse samenleving” zegt Veerkamp.


Rudy Kousbroek getekend door Joost Veerkamp

Wie precies wil begrijpen waar dit allemaal over gaat: Luister uitzending De Avonden met Rudy Kousbroek

Het volgens De Avonden presentator Anton de Goede “magistrale” interview met Rudy Kousbroek is te horen in de uitzending. Veerkamp en Schipper willen dit jaar een prachtig vormgegeven boekje in een doos uitgeven met daaraan toegevoegd een CD met het gerestaureerde Kousbroek interview.