Toen zenmeester Y zat te mediteren vroeg een andere meester, S, aan hem: “Wat ben je aan het doen?” “Helemaal niets”, antwoordde Y. “Zit je niet volkomen leeg te zijn?”, vroeg S. “Als ik volkomen leeg zou zitten zijn, zou ik iets aan het doen zijn”, zei Y. Daarop zei S: “Zeg me dan wat je niet zit te doen.” Waarop Y antwoordde: ” Duizend wijzen zouden die vraag nog niet kunnen beantwoorden!”

RESERVEREN ‘Helemaal Niets Doen’ hoe pak je dat aan? Badgastenkerkje zondag 28 januari 12:00

“Het probleem met niets doen is, dat je nooit weet wanneer je klaar bent”.

Groucho Marx

“Voor alles wat je in de wereld doet is inspanning nodig. Als je iets, wat dan ook, in de wereld wilt doen moet je je inspannen. Maar als je iets in je innerlijk wilt doen, is er geen inspanning nodig. Alleen ontspanning.

Binnen is de kunst niet-doen, zoals doen de kunst is in het uiterlijke, in de buitenwereld. Maar zelfs om je geest in een passieve, aanvaardende, meditatieve toestand te brengen moet je je in het begin inspannen. Wees dus niet bang om je in te spannen, een beetje je best te doen. Begin met je in te spannen en onthoud alleen maar dat je die inspanning achter je kunt laten en er aan kunt ontstijgen.

En dat passieve gewaarzijn brengt het wonder te weeg. Die passieve oplettendheid is de sleutel. Er komt een moment, dan ben jij daar, domweg daar, en je doet niets- je bent er alleen maar. Dat ‘zijn’ is samadhi, kosmisch bewustzijn, en in die toestand voltrekt zich alles aan je wat de moeite waard is om te weten, te hebben en te zijn.”

Zink naar je zijn. Adem, Wees aanwezig voor jezelf. Kom thuis.
Laat alle zoeken los. Laat alle doen los.
Rust.

En daarna kunnen we – verfrist en met nieuwe kwaliteit, terugkeren naar de markt, de straat, de wereld van alledag.

Workshop ‘Helemaal Niets Doen’
Badgastenkerkje, Julianaweg 75 Wijk aan Zee
Zondag 28 januari 12:00 – 13:30
De workshop wordt (niet) gegeven door JP van der Meij
Zorg dat je lekker ruim voor aanvang binnen bent!
Deur open, biologische thee & versnapering 11:30
Entree: helemaal niets

Want de menselijke geest kan niets doen waarbij geen inspanning nodig is

Alleen in het begin lijkt het een inspanning. As je erin slaagt, verdwijnt de inspanning en wordt alles spontaan en moeiteloos. Als je je geest opdraagt moeiteloos te zijn, wordt alles belachelijk.. Wanneer een meditatieoefening goed uitpakt is er geen sprake meer van doen. Dan hoef jij er geen moeite meer voor te doen. Dan wordt het net zoals ademhalen – het is er. Maar in het begin moet je je inspannen, want de menselijke geest kan niets doen waarbij geen inspanning nodig is.

Aanverwante artikelen op deze website