Mijn moeder had er een levendig plezier in om als de gelegenheid zich voordeed, op het juiste moment een uitspraak van Godfried Bomans te citeren. Die gelegenheid kwam er telkens wanneer er iets van de pracht en praal van het Vaticaan te zien was op tv. Het was een tijd waarin je niet wachtte op versoepeling, mensen gingen dat massaal zelf doen. Zien dat er meer is, onder je kerktegel vandaan kruipen.

Moment waarop je ziet dat er meer is

Wij waren toen (1970 ofzo ) nog lid van de KRO (Katholieke omroep) terwijl mijn moeder geestelijk gezien de kerk waarschijnlijk al zo´n beetje had verlaten. Of misschien was zij wel nooit echt ‘in’ de kerk geweest.

De stellige en dwingende geloofsregels die, als je ze letterlijk nam, zowel je leven als je dood verpestten, die maakten haar onvrij, bang en zorgelijk. Maar goed, dat Vaticaan met die uitstraling van marmer en macht, goud, gewaden en kathedralen, kwam wel eens op tv en ma merkte dan heel droogjes op:

en dat komt allemaal vanwege een eenvoudige man die liep op sandalen. 

Nog een paar quotes van Godfried Bomans:

Zeg nooit dat het slechts uw mening is want u hebt geen andere.

Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier, die gemiddeld één meter diep was. Hij verdronk.

Wij zijn allen bannelingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet leeft groot, de overige zijn insecten.

Met verstandige dingen kun je halverwege ophouden, absurditeiten echter dienen voltooid te worden, omdat zij geen andere rechtvaardiging dan hun consequent doorzetten bezitten.

Het leven begint op het moment dat je je niets meer aantrekt van wat andere mensen over je denken.

Geloven en weten zijn twee rails, die evenwijdig lopen en elkaar nooit ontmoeten, behalve bij het kind.

Over Godfried Bomans

Godfried Jan Arnold Bomans (Den Haag, 2 maart 1913 – Bloemendaal, 22 december1971) was een Nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid. Bomans was vele jaren de meest gelezen schrijver van Nederland. Godfried Bomans werd bij het grote publiek vooral populair door zijn roman Erik of het klein insectenboek:

Het verschil tussen mensen en insecten is niet zo groot. Dat merkt Erik Pinksterblom als hij op een goede nacht in het schilderij ‘Wollewei’ boven zijn bed stapt. Een wereld van insecten die zich als mensen gedragen en denken dat het leven begint en eindigt binnen de lijst van hun schilderij.

Disclaimer