Op een zonnig terras van Pluijms Eetbare Wereld aan de haven van IJmuiden geniet ik van een allersmakelijkst patatje stoof: ‘draadjesvlees’. “Dit bedrijf hangt (i.v.m. beperkende maatregelen Red.) financieel aan een zijden draadje” zegt eigenaar René Pluijm die tussen het koken en bedienen door even tijd weet te vinden voor een spontaan gesprekje over vertrouwen.

René Pluijm: “Ik geloof wel dat het iets is dat misschien groeit in je leven. Je krijgt natuurlijk allemaal je rugzakje met narigheid, uitdagingen. Dus je zult teleurgesteld worden ook in vertrouwen maar bij mij brandt die vlam. Ik laat mijn geluk en vertrouwen niet snel van mijn bord eten om maar even een koksopmerking te maken, ha ha ha!”

Ik vertrouw blind op de dingen

Ik vertrouw blind op dingen. Misschien ben ik wel te goed van vertrouwen. Dat zal misschien ook wel de reden zijn waarom ik niet rijk ben. Ik vind het heel belangrijk om te delen en te geven. Dat doe ik in mijn werk natuurlijk al tientallen jaren en ook in mijn televisieprogramma´s doe ik dat.

Ik wou dat onze samenleving wat meer vertrouwen had, in algemene zin

Is vertrouwen je dierbaar, is het belangrijk?

Ja ik vind het heel belangrijk. Ik wou dat onze samenleving wat meer vertrouwen had, in algemene zin. Daar zet ik me ook voor in. Dat probeer ik ook uit te stralen. Want ik vind vertrouwen wel essentieel. We leven in een heel rare periode waarin veel mensen elkaar niet vertrouwen vanwege het Corona-gebeuren. Vertrouwen we onze leiders nog wel? Vertrouwen we de wereldleiders nog wel? Vertrouw je je buurman nog wel? Ja dat voelt heel naar. Ik ben ook wel eens teleurgesteld natuurlijk als het gaat om vertrouwen.

Het omgekeerde van vertrouwen – wantrouwen- wordt eigenlijk al geleerd vanaf onze jongste jaren

Kunnen wij iets doen om het vertrouwen te behouden en te versterken?

Dan moet je naar de wortels van onze samenleving gaan denk ik. Het omgekeerde van vertrouwen – wantrouwen- wordt eigenlijk al geleerd vanaf onze jongste jaren. Als wij geboren worden dan worden wij niet op de wereld verwelkomd van; welkom, nee dan gaan we meteen dat kind (manipu)leren en regeltjes leren hoe je in de toekomst een goed mens zult worden. En gaandeweg dat hele schoolsysteem is bijzonder manipulatief. Het is altijd gericht op de toekomst.

Je begint op de peuterschool, dan ga je naar de lagere school en als je goed je best doet mag je misschien wel naar het VWO, als je dan goed je best doet dan mag je studeren en als je dan goed boeken uit je hoofd kunt leren dan heb je een streepje voor in onze samenleving want dan ben je ‘intelligent’ en dan kan je als je geluk hebt een goeie baan krijgen en dan krijg je die goeie baan dan ga je op een of andere marketingafdeling werken en dan krijg je targets en als je die targets in de toekomst haalt dan kan je misschien opklimmen in het bedrijf. En uiteindelijk ben je dan daar dan ben je dus ‘gearriveerd’ en ook al ben je dan directeur eigenlijk ben je dan nog steeds gefrustreerd want je hebt nog steeds niet dat ene en ojee daar komt het pensioen.

Tegen de tijd dat je eindelijk echt kunt gaan genieten is je prostaat naar de klote

Is dat hele gestreef naar iets in de toekomst juist niet gebaseerd op het vertrouwen dat er iets komt?

Ja, het is een misvertrouwen. Het is: als je dát nu maar doet en vertrouwt dan komt het wel goed. En dan mag je op een gegeven moment met pensioen en dan heb je inmiddels verrotte tanden en een prostaat die naar de klote is daar heb je ook niet veel aan. Ha ha ha. Het leven is een lachertje denk ik altijd maar.

Waar komt vertrouwen vandaan, waar begint het?

Ik denk dat vertrouwen voor een deel genetisch bepaald zal zijn misschien, van hoe je ouders er in zitten. Je opvoeding, wat voor opvoeding krijg je van je ouders. Wordt je in vertrouwen opgevoed. Zijn je ouders samen. Ik ben heel beschermd opgevoed.

Mijn moeder die zit daar zij is 91. Die is meer dan 70 jaar met mijn vader samen geweest, die is drie jaar geleden overleden. Dus als je het over vertrouwen hebt… Enorm stabiel, tot het laatste moment hand in hand, zelfs in de rolstoel. Dus als je het over vertrouwen hebt: in vertrouwen ben ik opgevoed. En uiteindelijk ontwikkel je ook en kijk je om je heen in het leven en leer je ook van je ups en je downs. En daarmee gaat je vertrouwen misschien wel mee in een soort golfbeweging maar ik noem mezelf al jaren de gelukkigste man op aarde want zo ervaar ik dat.

Daar zit mijn moeder zij is 91 ik ben in vertrouwen opgevoed

Ik zit vol vertrouwen. Dat vertrouwen staat los van bijvoorbeeld financieel succes. Dit bedrijf hangt financieel aan een zijden draadje. Wij zijn aan het knokken om te overleven. Maar dat neemt niet weg dat ik nog steeds de gelukkigste ben want: bergen met liefde in mijn leven en gezondheid, kansen en mogelijkheden die op de lopende band voorbij komen de hele tijd. Ik mag televisieprogramma’s presenteren, de mooiste baan die d’r maar is.

Het lijkt te suggereren dat het allemaal van binnen komt?

Dat is wel mijn overtuiging. Ik geloof wel dat het iets is dat misschien groeit in je leven. Je krijgt natuurlijk allemaal je rugzakje met narigheid, uitdagingen. Dus je zult teleurgesteld worden ook in vertrouwen maar bij mij brandt die vlam. Ik laat mijn geluk en vertrouwen niet snel van mijn bord eten om maar even een koksopmerking te maken.

Kunnen wij elkaar helpen om niet bang te zijn?