WIJK AAN ZEE – ‘Het best bewaarde muzikale geheim van Volendam’ wordt hij genoemd: zanger/gitarist/liedjesschrijver Theo van Scherpenseel, die sinds 1975 optreedt onder zijn artiestennaam Specs Hildebrand . Op zondag 8 juli speelt hij in het Badgastenkerkje. We spreken Theo (Specs) op het terras van café Lennons, aan de Dijk in Volendam. De barvrouw draait op gepast volume zijn cd’s, terwijl we hem bevragen, de Jutter laten lezen en toeristen in het zonnetje voorbij schuifelen.

Plaats reserveren voor Specs Hildebrand 8 juli

Specs Hildebrand

,,In april is ‘Holding my own’ gepresenteerd. Volharden. Mijn vijftiende album. In feite is het de eerste oogst van mijn niet werkzame leven. Ik heb alle teksten gemaakt, waar ik vroeger vooral werkte met Jip Golsteijn  Ik heb dertig jaar op een lagere school gewerkt en daarna twaalf jaar in Volendam op het Don Bosco College. Ik ben ruim twee jaar geleden met pensioen gegaan. Ik kan het me niet meer voorstellen dat ik overdag werkte en daar omheen muzikant was.”

“In zekere zin ben ik een outsider, iedereen in Volendam probeert met muziek geld te verdienen”

Theo (67 jaar) geniet van de ruimte om overdag afspraken te maken, teksten te schrijven en andere dingen te doen die hij leuk vindt: ,,Toen ik werkte koos ik er voor om muziek erbij te doen. En niet andersom. Twintig keer per maand in een coverband spelen en overdag op school staan gaat niet. Door dat niet te doen, kon ik kiezen voor de muziek die ik mooi vind. In zekere zin ben ik daarmee een outsider, want iedereen in het dorp probeert met muziek geld te verdienen.”

Theo is weliswaar een outsider in muziek, zoals zijn vele outlaw-voorbeelden uit Amerika, maar hij is ook deel van het ons-kent-ons kringetje in Volendam. Met alle gemakken van dien. ,,Op mijn laatste plaat hoor je bijvoorbeeld Dirk Plat, de toetsenist van BZN.” Eerder kwamen ook de Cats, Jan Akkerman, Frankie Miller en Flaco Jiminez voorbij in zijn opnamen.

In gesprek: Ab Winkel en Specs Hildebrand

Jacques Kloes en Luc Taekema

Specs heeft in zijn leven, dat in Amsterdam begon, veel vrienden en kennissen gemaakt. Tot in Wijk aan Zee aan toe: ,,Ik kende Jacques Kloes goed, vanaf dat we twintig waren. Elk jaar een kerstkaart en twee weken voor zijn overlijden speelde hij in mijn jubileumshow. Ik schrok me rot van zijn overlijden. En Luc Taekema. Een prachtmens. Hij vond meestal wel een plekje voor me in zijn radioprogramma als ik een nieuwe plaat had.”

Er zullen veel namen genoemd worden tijdens het optreden in Wijk aan Zee: ,,Ik ben een beroepsouwehoer. Ik vertel graag anekdotes die met de nummers die ik speel te maken hebben.” En hoe zit het met de voorbereiding? ,,Als ik solo speel, maak ik eerst een setlijst. En enkele weken voor het optreden begin ik die nummers te spelen. Voor eelt op mijn vingers en stembanden.”

Theo’s muzikale kwaliteiten en eigenzinnigheid brachten hem in 2013 in De Hokjesman (VPRO) van Michael Schaap en in Derksen on the Road (RTL). In het nieuwe theaterseizoen speelt Specs in ‘Rot op met die geraniums’ met onder anderen Maarten Spanjer. Op 14 december doen ze het Kennemer Theater in Beverwijk aan. ,,Maar eerst de Badgastenkerk.”

AB WINKEL

Plaats reserveren voor Specs Hildebrand 8 juli