Een Griekse mythe, voorgelezen door Dorien Rijke en muzikaal begeleid door JP van der Meij. Griekse mythes zijn verhalen waarin de oude Grieken hun gedachten en gevoelens uitdrukten over het ontstaan en voortbestaan van de wereld, de hemellichamen, de mensen, de goden, het kwaad, ziekten, natuurverschijnselen en de oerelementen aarde, water, vuur en lucht..

Callisto was jong, hoe moest ze ook weten dat haar ideeën zouden veranderen?

“Mensen zijn niet standvastig. Wat ze vandaag nog geloven vinden ze morgen onzin. Ze weten niet wie ze zijn en zeker niet wie ze worden. Zou er behalve de doodsangst waar hun levenswil om rondtolt als om het stille oog van een wervelstorm, nog een tweede, blijvende spil zijn in hun wispelturige en kortstondige wezen?

Eden worden gebroken, beloften worden vergeten, standpunten wisselen met de seizoenen, denkbeelden tanen, liefdes vervagen. Een mens is niet standvastig, alleen voor de goden blijft dat wat was, wat is en wat komt. Hún tijd kent geen einde. En geen begin. Callisto was jong, hoe moest ze ook weten dat haar ideeën zouden veranderen, dat ze niet altijd zou zijn hoe ze was?” Citaat De mythe van Callisto door Imme Dros.

Niemand houdt het toeval tegen

Dros & Geelen

Imme Dros en Harrie Geelen ‘ontmoetten’ elkaar puur toevallig in het Badgastenkerkje waar Dorien Rijke weleens voorlas uit haar favoriete voorleesboek: Griekse Mythen van Imme Dros en waar in dezelfde periode JP – aanvankelijk nog een beetje als guilty pleasure – in zijn studio liedjes ging opnemen met tekst van Harrie Geelen. De connectie werd pas duidelijk toen JP na een voorleessessie van Dorien eens ging googelen op de naam Imme Dros.

Dros & Geelen bleken geliefden te zijn, een creatief coöpererend koppel dat heel wat sporen heeft nagelaten in het Nederlandse collectieve (onder)bewustzijn. Harrie Geelen is o.a. de bedenker van de serie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen’ en echtgenote Imme Dros is een bekroond vertaalster van Griekse mythen. Harrie Geelen heeft ook vele van haar boeken geïllustreerd of voorgelezen als luisterboek. En in zijn Hamelen’- liedjes komen veelvuldig verwijzingen voor naar figuren of situaties in de Griekse mythologie.

Via de link hieronder kun je luisteren naar de 7 Hamelen-liedjes die we hebben gespeeld en opgenomen in het Badgastenkerkje.

Wijk aan Zeeërs zingen ‘Hamelen’