WIJK AAN ZEE – Op zondag 12 februari -15:00 is er in het Badgastenkerkje een middag vol streekhistorische verhalen met Menno Twisk. Tot vorig jaar was Menno beheerder en eigenaar van het Strandvondstenmuseum in Castricum. Hij geniet nu van zijn pensioen en geeft gastlessen, presentaties en rondleidingen over Streekhistorische- of Erfgoedthema’s zoals strandjutten en schelpenvisserij en de jacht.

Reserveren streekhistorische verhalen Kennemerland & Noord Holland met Menno Twisk 12 februari 2023

Geschiedenis tot leven brengen

Haas jaagt op jager

Op zondag 12 februari legt Menno het accent op de geschiedenis van de jacht, agrarische schadetaxaties en faunabeheer in onze omgeving en in de  provincie. Hij zal ook een aantal voorwerpen meebrengen die de geschiedenis tot leven brengen. En Jan Paul heeft Menno gevraagd of hij zijn gitaar en wat fijne liedjes meeneemt..

Gastles streekverhalen in de klas

Menno Twisk, historische streekverhalen Kennemerland & Noord Holland omlijst met liedjes en gitaar
Zondag 12 februari 2023
Badgastenkerkje Julianaweg 75 Wijk aan Zee
15:00-17:00
Toegang: vrije bijdrage na afloop
Deur open, koffie thee, lekkers vanaf 14:30

Grashoogtemeter

Jachtmakelaar en gewerenverhuurder PWN

Een van de items die op deze middag te zien zal zijn is een grashoogtemeter, die men sinds zo’n  20 jaar tegenwoordig gebruikt om graslandschade door ‘’wintergasten’’ zoals ganzen, te bepalen. En bekijk ook heel oude internationale hulzen van hagelpatronen die zijn gevonden in de duinen. Tot midden vorige eeuw waren er namelijk internationale jacht-gezelschappen in het duin te gast (vorstenhuizen?) Wellicht vanuit de periode dat Duinbeheerder PWN nog fungeerde als gewerenverhuurder/jachtmakelaar en de natuur onderhield voor de jachtpartijen: uitzetten/bijvoeren van fazanten e.d.

Schelpenvisserlied – Menno Twisk en JP van der Meij

Zang en gitaar: Menno Twisk, overige instrumenten en opname JP van der Meij, Badgastenkerkje. Het liedje is een cover/rendition van het liedje Lantarenpalen van Trio Bier.