WIJK AAN ZEE – Op zondag 19 februari is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. Het baden in de klankrijkdom van Tibetaanse klankschalen en gongs is een van de meest relaxerende en harmonische ervaringen die je kunt beleven. Je hebt geen speciaal talent nodig om deel te nemen.

Reserveren klankschalenconcert zondag 19 februari ~middagsessie~ 12:00

Klankschalen geven geluiden die de meeste mensen nog nooit gehoord hebben. In deze klankschalenmeditatie kun je een moment beleven waarin alle doelen even weg mogen vallen. Er hoeft niets nagestreefd of bereikt te worden. Je betreedt een lege, vrije ruimte waarin je volkomen doelloos jezelf mag zijn. Het kan je een gevoel van tijdloosheid geven, van ruimte ‘een verademing’.

Omdat het moderne Westerse leven voortdurend een beroep doet om te verblijven aan de oppervlakte, binnen de ratio en alsmaar ‘efficient’ te zijn is er een grote behoefte aan rust, verdieping en verbinding en zoeken we naar manieren om het overdadige gepieker te bedaren en onszelf en elkaar te vinden. Noem het toeval dat in het kleine dorpje Wijk aan Zee alleen al, op vijf verschillende plekken yogalessen, meditaties of klankschaalsessies plaats hebben.

Wat er tijdens het luisteren naar klankschalen heel makkelijk op kan komen is een meditatieve ruime vrije aandacht of zoals Freud het noemde : een algemene aandachtigheid, die zich niet vernauwt tot een bepaald onderwerp van aandacht. Op deze manier kun je de stilte toestaan om tot je te komen. In de zen traditie noemt men het boeddha natuur of zuivere aandacht. In een neutrale benaming zou je kunnen zeggen: vertrouwen of licht.

Namasté (ik groet het licht in u)

Geluid dat raakt

De geluidstrilling die zowel via de oren contact maakt en ook doortrilt door het vocht  in ons lichaam – ons lichaam bestaat voor +/- 70% uit vocht- kalmeert de hersenactiviteit, ondersteunt synchronisatie van de hersenhelften en bevordert de overgang van de actieve Beta-staat naar de Alpha-staat (wakker en ontspannen) en zelfs de Theta-staat  (diepe meditatie, slaap).

Geluid beïnvloedt ons ook psychologisch omdat geluid bij gevaar ons eerste waarschuwingssysteem is. Geluid raakt de emoties en emotie beïnvloedt rechtstreeks talloze functies waaronder bloeddruk, doorbloeding van de hersenen, spierspanning, hormoonregulatie en genexpressie (epigenetica). 

Misschien wel het belangrijkste

Maar misschien wel het belangrijkste is: het verschil tussen herrie en muziek is wat de muzikant en de luisteraar doen met de klanken.