Alle meditatietechnieken proberen je op een of andere manier in het nu te brengen. Een eenvoudige oefening: kijk naar alles wat op je weg komt alsof je het voor het eerst ziet. Raak alles aan alsof je het voor het eerst aanraakt. Wat gebeurt er dan?

Het heden zien

Alles stroomt en stroomt voort als een rivier. Zodra je bevrijd bent van het verleden en je ogen het heden zien, ga je het Bestaan binnen. En dat is een tweeledige binnenkomst: je gaat de ziel van alles binnen én je gaat jezelf binnen, want het heden is daarvoor de toegangsdeur. Alle meditatietechnieken proberen je op een of andere manier in het nu te brengen. Als je met een frisse blik door dezelfde straat kunt lopen is het een nieuwe straat.

Frisse blik

Als je een vriend kunt ontmoeten alsof hij een vreemde is. Als je je vrouw kunt zien zoals je haar voor het eerst zag toen ze nog een vreemde voor je was.. Je kent elkaars gewoonten, je kent elkaars reacties, maar de diepe zijnskern van de ander is je onbekend, blijft onaangeroerd. Kijk weer met frisse blik alsof je voor het eerst kijkt en je zult dezelfde vreemde zien. Niets, niets is oud, alles is nieuw. Dat geeft je een frisse blik. Je ogen worden naïef. Die naïeve ogen kunnen zien. Die onschuldige ogen kunnen de innerlijke wereld binnengaan.

A routine day – Klaatuu

Liedje geschreven door John Woloschuk en gespeeld door ‘de Canadese Beatles’, de groep Klaatuu . Stond in 1979 een tijdje in de Nederlandse hitparade.

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer