WIJK AAN ZEE – Inwoners van het zeedorp die normaal pop, rock of jazz zingen of in een zangkoor of alleen maar onder de douche, brengen liedjes weer tot leven uit de klassieke tv-serie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer? ‘ die in 2004 ook als musical in de theaters is uitgevoerd. In de studio van het Badgastenkerkje zongen wij de zangpartijen in van ‘onze’ Hamelen-liedjes. In deze aflevering het lied: ‘Kom in de kudde’ , geschreven door Harrie Geelen en Joop Stokkermans.

Op 17 februari 1973 om 19:05 werd ‘Hamelen’ aflevering 9 getiteld ‘De Kuddegeest‘ uitgezonden op Nederland 1. Gerard Cox speelde de rol van Kuddegeest Tilanus van Gulik naast o.a. Rob de Nijs in de rol van Bertram Bierenbroodspot.

Zang: Jules, Elli, Milly, Marc, instrumenten: Jan-Paul

Samenvatting van afl. ‘De Kuddegeest’ uit het originele ‘Hamelen’ draaiboek 1973

Scene uit ‘De Kuddegeest’

Niemand heeft door dat Tilanus van Gulik de inhoud van een flesje dat hij om zijn nek draagt door het eten roert. Het effect wordt al snel zichtbaar: iedereen gedraagt zich gedwee en volgzaam. Zelfs de koningin en prinses gaan huishoudelijk werk doen: op hun knieën de vloer schoonmaken.

Bertram en Barend zijn nog niet in de ban

Het blijkt dat iedereen doet wat Tilanus wil, alleen Bertram en Barend, die niet hebben gegeten zijn nog niet in de ban van Tilanus. En wanneer prins Tor en ambtenaar Ogterop Eén (gespeeld door John Lanting van Theater van de Lach) arriveren op het kasteel worden ze net zo snel weer buiten gezet.

Een kuddegeest, die iedereen mak als een schaap maakt

Gerard Cox als De Kuddegeest en Rob de Nijs als Bertram Bierenbroodspot

Ogterop Eén weet wie Tilanus is: hij is een kuddegeest, die iedereen mak als een schaap maakt. De ambtenaar weet ook een tegengif, een bittere pil van de rode-kruis-ridder, “want bitter in de mond maakt het hart gezond”. 

Spelden dopen in zijn tovermiddel

Intussen laat Tilanus zijn gnomen (een gnoom is een fictief wezentje wiens bestaan nog niet wetenschappelijk is aangetoond) spelden dopen in zijn tovermiddel. Prins Tor, Bertram en Barend weten de gnomen te vangen maar kunnen niet verhinderen dat Ogterop Eén geprikt wordt en al net zo gedwee wordt als zijn broer. Hij laat Bertram nog wel zien waar de bittere pillen in het kasteel verborgen liggen. Prins Tor daagt Tilanus uit voor een duel, dat via de troonzaal in de tuin wordt uitgevochten.

Ieder krijgt een bittere pil en is snel weer de oude

Barend laat de kuddegeest struikelen die vervolgens op de gnomen valt. De prikken van hun spelden doen hem veranderen in een schaap. Binnen krijgt iedereen een bittere pil en is snel weer de oude en ook Lidwientje, die niets van de kuddegeest heeft gemerkt, voelt zich beter. 

Kom in de Kudde originele uitvoering met Gerard Cox

Meer van ‘Wijk aan Zeeërs zingen Hamelen’