Liedje in 1964 geschreven door Wes Farell en Bert Berns, in 2022 gezongen en gespeeld door JP van der Meij & vrienden. JP: Zang, drums, gitaar, farfisa orgel, sax, Wout Folmer: bas, zang: Karen Kal, Kitty Rumping, Saskia Dommisse, Ad van Schie en Ronald van Tunen. Productie en geluidsopname: Badgastenkerkje Wijk aan Zee.

De eerste versie van Hang on Sloopy werd in 1964 opgenomen door de groep The Vibrations die ermee op nr 26 van de Billboard Top 100 kwamen. Het nummer heette toen nog My Girl Sloopy. Een jaar later ging beatband The McCoys met de 16-jarige (!) zanger/gitarist Rick Derringer het spelen.

The McCoys pasten de titel aan en maakten het liedje krachtiger en compacter door het zo te spelen als ze deden en een coupletje weg te laten. De versie van de McCoys werd een nummer 1 hit in de V.S. Dit is ook de versie die wij hebben uitgevoerd als ware het een klassiek werk, wat het ook is.

Volgens Rick Derringer is de oorspronkelijke versie van de song geschreven door een scholier in St Louis, dit zou ook beaamd zijn door Bert Berns, die de rechten van de scholier gekocht zou hebben. De inspiratiebron voor het nummer was naar verluidt Dorothy Sloop, een jazz-zangeres die studeerde aan het Ohio University.


Ene John Tatgenhorst smeekte de dirigent van het fanfare orkest van het Ohio State University dat het orkest Hang on Sloopy zou gaan spelen. Daarop maakte arrangeur Tatgenhorst een arrangement voor de toeteraars die het nummer speelden in het stadion voor het begin van een voetbalwedstrijd. Na de reactie van het publiek gingen zij het nummer bij iedere wedstrijd spelen.

Hang on Sloopy is door talloze bands gespeeld waaronder The Rolling Stones, Tom Petty & the Heartbreakers, Die Toten Hosen, Count Basie en zijn orkest, The Supremes, James Last, Jan and Dean, The Yardbirds.

Oorspronkelijke versie My Girl Sloopy van The Vibrations

Hanging on to Sloopy het verhaal van The McCoys door henzelf verteld

Ohio State Marching Band speelt Hang on Sloopy (echt even kijken dit!)

Rick Derringer speelt Hang on Sloopy in het Ohio State footbalstadion

Meer muziek uit het Badgastenkerkje