Jacques Kloes is overleden.
Goeie zanger. Beminnelijk mens. Nachtbraker, kroegliefhebber. Hoffelijk.  Hij speelde tijdens live optredens ook uitstekend luchtgitaar.  Sjaak : rust / rock in vrede.

Jacques stond als kleine jongen al op het podium te zingen. Trad op met allerlei bands. Hij schreef en zong in de jaren 70 een hele rij tophits met de Dizzy Man’s band. Hij kende in die tijd internationaal succes. Kocht een mooi huis, trouwde met een bloedmooi fotomodel die hij bezong met de Dizzy Man’s band  in  dit liedje   In die tijd kon het gebeuren dat Sjaak  Rod Stewart uitnodigde  om eens langs  te komen en dat Rod daadwerkelijk werd gesignaleerd in Beverwijk op een feest en om een potje te voetballen met Nederlandse artiesten.
Sjaak’s creativiteit  kwam soms ook tot uiting op andere gebieden. De seventies reclame slogan: maak je dorst maar nat (met Herschi cola) is naar het schijnt door hem bedacht.

Omdat de administratie van hun management niet aan de eisen voldeed kwamen in die tijd veel artiesten in problemen met de belasting. Zo ook Jacques. Zijn huis raakte hij kwijt, zijn huwelijk liep ten einde. Toen ik hem leerde kennen woonde hij in een flatje aan de Beverwijkse Plantage. De eerste keer dat ik hem daar opzocht was hij moeilijk te vinden op het aangegeven adres omdat op het naamplaatje niet  J. kloes stond maar  J. Borghart. Dat was kennelijk een maatregel om het niet te gemakkelijk te maken voor de deurwaarder.

 Jacques was gek op Wijk aan Zee. In 2005 zong hij het 'Wijk aan Zees volkslied' dat hij ook deels componeerde.

Na de intensieve jaren van het grote succes  dreef hij samen met Mar Scholten een gezellig muziek café in Beverwijk: Café het Straatje. Veel topmuzikanten uit Jacques’ vriendenkring kwamen daar spelen en ook  veel beginnende bandjes traden er op. Hij stimuleerde altijd jong talent. Hij stimuleerde oud talent.  Hij sponsorde zelfs mijn eerste vinyl LP en en zong mee op een van de  nummers Het LP presentatiefeestje was in zijn café.
In de jaren 90 nam Jacques in Albert Schierbeek’s Steelmill studio een solo cd op. De titel  Highs and Lows weerspiegelt de hoogte- en diepte punten die hij achter de rug had. Sjaak en ik hadden in op een gegeven moment allebei tegelijk een  radio hitje. We kwamen elkaar tegen bij diverse radio en tv programma’s. Hij zong toen  Fantastische Vrouw.

Hij trad op met Johan Bouquet als het duo de Showbusters, met de Bloesbroers en ook met de heropgerichte  Dizzy man’s band.

Jacques heeft in de loop der jaren diverse nummers opgenomen bij onze studio zoals het Volkslied van Wijk aan Zee wat hierboven in de video te horen is.  Het is eigenlijk een soort parodie op het ongebreidelde chauvinisme  waaruit volksliederen ontstaan maar als Sjaak het zingt dan ga je toch even trots  rechtop staan en moet je even slikken.

Het zonder twijfel mooiste nummer dat Sjaak  in onze studio opnam  is het door hemzelf geschreven bluesnummer Huil maar zee

Huil maar zee
huil maar
laat je tranen zien

en je golven rollen voort…

JP