WIJK AAN ZEE – Een Earring-viering op de vliering zo zou je dit wel kunnen noemen; in de studio van het Badgastenkerkje werd deze week het Golden Earring nummer God Bless The Day (1969) gespeeld en laagje voor laagje ingezongen door buurtbewoners uit Wijk aan Zee.

Zang: JP, Mariëtte, Merei, Saskia, Ronald, Peter, Christiaan, Ab, Henk, instrumenten: JP

Wijk aan Zeeërs zingen Golden Earring:

Badgastenkerkje

JP van der Meij van het Badgastenkerkje die de opname produceerde: De dubbel LP met de titel On the Double waar dit liedje vanaf komt was de eerste langspeel plaat die ik als jochie kreeg. Er staan songs op waarvan je je kunt afvragen hoe het mogelijk is dat die gasten van de Earring toen amper twintig jaar jong ze hebben kunnen maken: Time is a book, The Grand Piano, Just a little bit of peace in my heart. Songs met diepte.

Earring en Wijk aan Zee

Zo rond 1973 heeft de Golden Earring een keer opgetreden in de Moriaan in Wijk aan Zee. Na de soundcheck liep ik daar naar binnen en zag de mannen lekker onderuitgezakt in de foyer zitten en de beheerder Aad Durge die zuinig was op de spullen van het dorpshuis riep naar de mannen: niet met je laarzen op de stoelen! Ik was nog te klein om bij het concert te mogen maar bij het geopende raam van mijn slaapkamer (honderd meter van de Moriaan) heb ik het optreden prima kunnen horen. De Earring speelde toen met Quadrafonie een soort voorloper van Dolby surround met 4 geluidstorens, in elke hoek van de zaal één. :-)

Toen ik eind jaren 80 samen met een aantal IJmondse rockmuzikanten een nummertje van Prince opnam en instuurde voor de ‘VPRO Prince-cover-contest’ koos George Kooymans die jureerde onze uitvoering van Jack U Off uit als de winnaar. Hij noemde het en dat vatten wij op als compliment: ‘een professionele puinhoop’.

Later (+/- 1993 ) heb ik Barry Hay een keer ontmoet toen ik optrad in een tv programma dat hij presenteerde. Ik vertelde hem dat ik die oude plaat On the Double van hen nog steeds zo te gek vindt en vroeg of hij zich nog iets van de opnames kon herinneren, hoe kregen ze die vibe, die sound? Hij zei: “Gewoon een goeie microfoon neerzetten en spelen!”

En zoiets hebben wij nu ook geprobeerd.

Niet in de weg gaan lopen van de muziek, het laten gebeuren eigenlijk.

God Bless Golden Earring.