Het leven, het fysieke universum is in wezen speels. Er is geen enkele noodzaak voor. Het hoeft niet ergens naar toe. Het heeft geen doel of bestemming waar het op uit zou moeten komen. Maar dat kun je het beste begrijpen als je het vergelijkt met muziek. Want muziek, als een kunstvorm, is in essentie speels. Je zegt ik speel piano, niet: ik werk piano. Waarom?

Beste dirigent

Muziek is anders dan bijvoorbeeld reizen. Wanneer je reist probeer je ergens te komen. Een componist maakt niet het eind van de compositie tot het punt van de compositie. Als dat het geval zou zijn dan zou de beste dirigent degene zijn die het snelste speelt. En er zouden dan componisten zijn die alleen maar de finales schreven. Ha ha, mensen die naar een concert komen enkel en alleen maar om een daverend slotakkoord te horen, want dat is toch het einde!

Het leven is net als muziek: omwille van zichzelf. We leven in een eeuwig nu, en als we naar muziek luisteren, luisteren we niet naar het verleden, we luisteren niet naar de toekomst, we luisteren naar een heden.

We hebben een systeem van scholing dat een compleet andere voorstelling van zaken geeft

En als je bijvoorbeeld aan het dansen bent, dan mik je niet op een specifieke plek op de vloer, waar je zou moeten uitkomen. Het punt van het dansen is de dans! Maar we zien dat we niet in onze opvoeding of op school leren om dit in ons dagelijkse gedrag te brengen. We hebben een systeem van scholing dat een compleet andere voorstelling van zaken geeft.

Ons werd geleerd het leven te zien als een reis. Een pelgrimage, met een serieus doel aan het eind. Het ging erom, om bij dat doel te geraken, succes, of wat het ook is, of misschien de hemel. Maar we missen de hele tijd door het punt.

Want het was een muzikaal iets. En het was de bedoeling dat je zong, of danste terwijl de muziek gespeeld werd.

Vlucht 438 ~Peter Schreiber

Liedje van Peter Schreiber van zijn cd Aangenaam Gestoord uit 1979. “Arrangeur, Keyboards, dirigent– Paul Natte, Backing Vocals – Margriet Eshuijs, Marianne Di Giovanni, Rick Beekman, Wanda Stellaard Banjo – Ton Stiekema Bass Guitar – Thijs Vermeulen, Wim Essed Dobro – Hans Hollestelle Drums – Louis Debij Guitar – Bas Zeeman, Lex Bolderdijk Mandolin, Violin – Rens Van Der Zalm Producer – Bert Schouten Recorded By – Pieter Nieboer Saxophone – John Vennick* Written-By, Guitar, Vocals – Peter Schreiber.

Aanverwante artikelen op deze website

Disclaimer