WIJK AAN ZEE– Op zondag 29 oktober 2023 om 12 uur is er in het Badgastenkerkje: Advaita en klankschalen met gecertificeerd mindfulnesscoach Volker Hinten. Volker zal het een en ander vertellen over Advaita en we doen wat eenvoudige meditatie oefeningen waarna Jan Paul muziek maakt met klankschalen, gong en chimes. Het is een zitmeditatie, we zitten op stoelen, als de behoefte er is kunnen er na afloop ervaringen worden gedeeld en vragen worden gesteld.

Reserveren Advaita en klankschalen met Volker en JP zondag 29 oktober

Advaita en klankschalen, Badgastenkerkje,
Julianaweg 75, Wijk aan Zee
Zondag 29 oktober 2023
Entree: vrije donatie na de meditatie
Dit is een zit meditatie, we zitten op stoelen
Duurt ongeveer tot 13:15
Ervaring is niet nodig om deel te kunnen nemen
Zorg dat je lekker ruim voor aanvang binnen bent!
Deur open 11:30. biologische thee met versnapering

Een plaats waarin we, niemand uitgezonderd  ook jij niet, verdwalen

Dit oord waar we leven is niet uitsluitend een plaats van vermaak, consumptie en competitie. Het is een plaats waarin we, niemand uitgezonderd, ook jij niet, verdwalen, teloorgaan en zullen sterven. Een plaats waarin alles, maar dan ook alles waar we liefde voor voelen, onvermijdelijk sterft, verdwijnt, vergaat. Zolang we dat, wat we ten diepste zijn, niet werkelijk realiseren, blijven we steeds cirkelen in dit bardo. Als we dat, die diepgaande realisatie, werkelijk, zonder opsmuk beseffen, verdwijnt dit lijden, warmt het onze harten, ons denken en onze handelende handen.
Dat is de paradox van dit oord, de mogelijkheid om juist door deze cirkelgang te beseffen, te realiseren binnen je huidige leven, hiervan vrij kunnen zijn, door te geven en te transcenderen. Met vriendelijke groet VH.

Levende filosofie

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vingerwijzing-vinger-wijzend-naar-de-maan.jpg
Adavaita is als een vingerwijzing.

Advaita wordt een levende filosofie of ook wel bevrijdingsweg genoemd,
die gebaseerd is op de eigen, directe, ervaring. Volker Hinten: “Advaita gaat altijd over U. Het nodigt uit tot het stellen van vragen over kwesties die als vanzelfsprekend worden beschouwd. Want hoe vanzelfsprekend is leven, wereld, eeuwigheid of uw persoon?”

Volker: In het alledaagse leven brengen we allerlei scheidingen aan,
bijvoorbeeld : ik en de ander, verlangen en afweer, subject object zoals
vrees en het gevreesde, mijn denken en mijn gevoel. Deze scheidingen
veroorzaken ook spanningen en conflicten. Volgens de advaita vedanta zijn deze scheidingen er alleen als er een beperkt standpunt wordt ingenomen.

Opheffen eenzijdig standpunt mogelijk

We nemen onwillekeurig “de gestalt” van dit standpunt in waardoor een
eenzijdige manier van kijken ontstaat. Het is precies die eenzijdigheid
welke ons gevangen houdt in een constante stroom van onbewust
handelen, oordelen over onszelf en anderen.

Opheffing van dit standpunt is mogelijk door toenemend inzicht in je ware aard te krijgen. Namelijk in de eenheid die je werkelijk bent, helder en ontspannen. Openheid zonder scheidingen, zonder verdeeldheid. Vedanta stelt: je bent de onbegrensde, non-duale werkelijkheid van alles dat bestaat. Je staat niet apart, los van de wereld, niet los van het geheel, in tegendeel: je bént het geheel.

Het grote “niets?”

Over dit “grotere” zelf, waar we als mensheid nogal schuw over kunnen zijn, gaat het in advaita. We laten er fantasieën op los en creëren
zodoende al die wonderlijke beelden waar een geloof aan wordt geplakt.
Of we betitelen het als “het grote niets” of “hemel en God, hel en duivel.

Ui teindelijk de essentie van de ui ontdekken..


Advaita is in deze niet meer als een vingerwijzing die helpend kan zijn om fantasieën, gedachten, aannames e.d. als zodanig te herkennen in plaats als feiten. Alsof je een ui pelt, laag voor laag, soms met vreugde, soms met tranende ogen, om uiteindelijk de essentie van de ui te
herontdekken.

Namasté. ( Ik groet het licht in u)