We zijn allemaal geneigd iemand te volgen die ons dingen belooft, omdat we het licht in onszelf missen. Maar niemand kan ons dat licht geven: geen goeroe, geen leider, geen professor- niemand. Om helemaal een licht voor jezelf te kunnen zijn, moet je vrij zijn. Een licht voor jezelf. Dat is een licht dat niet door een ander kan worden gegeven.

Dit licht kan alleen ontstaan wanneer je in jezelf onderzoekt wat je bent, niet wat je volgens anderen bent, of zou moeten zijn

En je kunt het ook niet aansteken aan de kaars van iemand anders. Steek je het aan aan het licht van iemand anders, dan is het alleen maar een kaars, die je zo weer uit kunt blazen.

Onderzoeken en ontdekken wat het betekent om een licht te zijn voor jezelf ook dat is meditatie. Er is dus niemand om je te leiden, in meditatie moet je volkomen op eigen benen staan… en dit licht voor jezelf kan alleen ontstaan wanneer je in jezelf onderzoekt wat je bent. Niet wat je volgens anderen bent, of zou moeten zijn.

Falling in love you remain a child, rising in love you mature. By and by love becomes not a relationship, it becomes a state of your being. Not that you are in love – now you are love.

Namasté; het licht in mij groet het licht in jou

Waarom willen we een goeroe hebben?

Waarom willen we een goeroe hebben? ( Waarom willen we een goeroe zijn? RED) We zeggen dat we een goeroe nodig hebben omdat we in verwarring zijn en de goeroe ons helpt; hij zal aangeven wat de waarheid is, hij zal ons aan inzicht helpen, hij weet veel meer van het leven dan wij, hij zal optreden als een vader, als een leraar, om ons in het leven te onderrichten; hij heeft enorm veel ervaring en wij maar weinig, hij zal ons door zijn grotere ervaring helpen, enzovoort, enzovoort.

Dat wil zeggen: eigenlijk ga je naar een leraar omdat je in verwarring bent. Als alles je helder was zou je niet naar een goeroe gaan. Als je intens gelukkig was, zou je geen goeroe opzoeken, dat ligt voor de hand. Ik hoop dat je inziet hoe belangrijk dit is. Omdat je in verwarring bent, zoek je een leraar. Je gaat naar hem toe met de bedoeling dat hij je een manier van leven zal aanreiken die helderheid zal scheppen in je verwarring, zodat je de waarheid zult vinden.

Je kiest niet een goeroe die zegt: “het hangt af van jezelf”

Je kiest een goeroe die je zal geven wat je vraagt, je kiest hem op grond van de voldoening die hij je zal geven en je keuze is afhankelijk van je voldoening, Je kiest niet een goeroe die zegt: ‘het hangt van jezelf af’. Je kiest hem al naar je vooroordelen.

Dus, aangezien je je goeroe kiest op grond van de voldoening die hij je geeft, zoek je niet naar de waarheid, maar naar een uitweg uit de verwarring. En die uitweg uit de verwarring wordt met een verkeerde benaming de waarheid genoemd.

Die uitweg uit de verwarring wordt met een verkeerde benaming de waarheid genoemd

Om dat wat waar is werkelijkheid te laten worden, moet je vrij zijn van de last van de geleerdheid, wat niet zeggen wil dat niet zou mogen lezen, maar wel dat je vrij moet zijn van de behoefte een ander te volgen of de dingen die ik zeg in een verstandelijke formule vast te leggen, iets waarmee je je inzicht in de volheid van het leven definitief te gronde richt! Dus maak mij nu niet tot degene die jullie te gronde richt! En dat doe je iedere keer als je zegt: Krishnamurti zegt…

Door te buigen voor het ‘gezag’ van specialisten, geestelijken en goeroes verzuimen we  te onderzoeken wat het doel van ons leven is.

Betekent een tijd van grote veranderingen in politiek en samenleving voor ieder van ons een confrontatie met een fundamentele uitdaging aan de menselijke geest? Door onze hoop te vestigen op de georganiseerde politieke ideologieën, godsdiensten, natuurwetenschappen,  etc., laten wij niet alleen na menselijke problemen aan te pakken, maar veroorzaken we die zelfs. Door te buigen voor het ‘gezag’ van specialisten, geestelijken en goeroe’s verzuimen we te onderzoeken wat het doel van ons leven is.

Waarom richten we onze blik niet op onze geestelijke verwarring, op onze persoonlijke manier van voelen en denken. Waarom accepteren we gezag? In een democratische wereld schuwen we elke politieke dictatuur. Maar in de godsdienst zijn het allemaal dictators. En waarom accepteren we dat? Waarom accepteer ik de priester als tussenpersoon bij iets wat hij beweert te kennen? Het bewijst dat we niet meer logisch denken.

Op geestelijk terrein hebben we nooit enig besef van de noodzaak van vrijheid

Als het om politiek gaat denken we na, we zien hoe belangrijk vrijheid is. Maar op geestelijk terrein hebben we nooit enig besef van de noodzaak van vrijheid. En daarom accepteren we gezag, van de eerste de beste Jan, Piet of Klaas. Het is ontstellend!

Ik heb gezien hoe intellectuelen, professoren, wetenschappers zich laten meeslepen door al die onzin. Omdat zij in hun wetenschappelijke wereldje altijd alles logisch beredeneren, zijn zij dat nu beu en zeggen ze: “Hier kan ik er eindelijk eens mijn gemak van nemen, ik hoef niet alles te beredeneren, ik kan het me door een ander laten vertellen, ik kan me gekoesterd en gelukkig voelen, hij doet al het werk voor me, ik hoef niets te doen, hij zet me over de rivier.”

En ze vinden het heerlijk.

J.Krishnamurti (1895-1986)  diverse gesprekken en lezingen

May you have the commitment to heal what has hurt you, to allow it to come closer to you and become one with you. may you have great dignity, may you have a sense of how free you are and above all may you be given the wonderful gift of meeting the eternal light and beauty that is within you.  May you be blessed and may you find a wonderful love in your self for your self. John O’ Donohue, spiritual wisdom of the Celtic world.

He’s not the Messiah, he’s a very naughty boy

I love you like I love myself and I don’t need nobody else

Autonomie begint met de adem

Het is niet langer die wazigheid en die verwarring waardoor we afhankelijk worden en in de angst leven, we zijn hier gewoon autonoom. Hier, nergens anders. En vanuit hier vertrekt het licht naar buiten en vanuit hier leef ik in harmonie met de bomen, met de natuur, met alles… die logica die gaat komen, dat is wat wij zijn. het autonoom bewust worden van jezelf dat is het Godsbesef, het besef van je licht. Licht is neurologie he, dat is elektriciteit, dat is een werkelijkheid die gewoon meetbaar is. En het is maar beter dat het licht door jouzelf in elke cel en ook in water, juist in water, dat dat daar aanwezig is en dat het shined. Dat het récht op zijn doel gaat en dat het nóg sterker kan worden en weet je hoe het nog sterker wordt? Door een doel neer te zetten waarin je niet alleen maar gaat voor de verlichting van je eigen zellef… nee, voor de verlichting van anderen. Voor de verlichting van leed, van onnodig leed in de wereld, dat is de echte verlichting. Mijn ziel is hier om te shinen.

Disclaimer