Heel kort nadat hij in een radioprogramma had toegegeven dat hij niet bestond is heengegaan A.L. Snijders. Achter zijn scherm tijdens het schrijven van een Zeer Kort Verhaal.

6 juni 2021, A.L. Snijders tijdens zijn wekelijkse gesprekje met presentator Niels Heithuis in het NPO radioprogramma De Ochtend van 4:

“Ik dacht, ja ik kan weglopen, ik ga op mijn kop staan, ik kan mij uitkleden om het te laten zien, maar nee ik dacht ik moet dit vasthouden, ik moet met die man blijven praten dat ik in ieder geval in mijn leven één keer met iemand heb gepraat die mij niet liet bestaan. Dat maken misschien heel weinig mensen mee. Ja die man -een oudere man net als ik- hield een heel gesprek van een kwartier lang vol dat ik niet bestond. En vanmorgen heb ik nog tegen mijn vrouw gezegd: hij had wél gelijk”…

13 juni 2021, De Ochtend van 4, stem van presentator Margriet Vroomans:

Vandaag geen A.L. Snijders… hij overleed afgelopen maandag plotseling tijdens het schijven van een verhaal. Afgelopen week hebben wij bij De Ochtend van 4 heel veel hartverwarmende reacties gehad. Daarvoor natuurlijk dank want het heeft ons geraakt. We hebben ons eens te meer gerealiseerd hoe onvoorstelbaar geliefd de Z.K.V’s (Zeer Korte Verhalen) waren en de gesprekjes die A.L. Snijders had met Niels Heithuis, bij zo veel mensen. En daarom staan we in dit programma natuurlijk graag weer stil bij A.L. Snijders.

Zoals gezegd A.L. Snijders stierf afgelopen maandag, volkomen plotseling, tijdens het schrijven van een Z.K.V. – een Zeer Kort Verhaal – , dat onvoltooide verhaal stond op het scherm van zijn computer. En we hebben lang nagedacht; wat willen we daarmee, maar ter afsluiting van deze uitzending willen we het natuurlijk heel graag laten horen het onvoltooide Z.K.V. van A.L. Snijders, zijn laatste. Niels Heithuis leest het voor:

In de Boekenweek ben ik op bezoek geweest in Zutphen tot en met Nijmegen. Ik las voor in een boekhandel. Na afloop kwam er een oude man op mij af die verklaarde dat ik niet bestond. Ik vroeg hem wie ik dan was. Dat kon hij me niet vertellen, dat was zijn zaak niet. Ik vroeg hem wat zijn zaak dan was maar daar had ie geen antwoord op. Ik vertelde hem dat er in de Middellandse Zee – de zee van Homerus- een rotspunt naar mij vernoemd is: Cape Snijders.

Op zichzelf bestaat er niets en dit geldt eigenlijk voor alles

17 juni 2017 Gaasterbos, Wijk aan Zee

Wat wij als Westerse mensen makkelijk over het hoofd zien is dat de wereld relationeel van aard is. Een wereld waarin de dingen over en weer ontstaan, wederzijds opkomen, wederkerig in elkaar doordringen. Alle dingen zijn zoals de regenboog, want er bestaat helemaal geen fenomeen ‘regenboog’ behalve wanneer er een bepaalde samenhangende combinatie is van zon, vocht in de atmosfeer en iemand die het waarneemt.

De regenboog is “leegte”, “een hiaat”, want op zichzelf genomen bestaat zij niet. En dit geldt eigenlijk voor alles, inclusief de gene die ‘het’ waarneemt.

A.L. Snijders Een handige Dromer docu Joost Conijn

Disclaimer