Een paradox is een waarheid die op zijn kop gaat staan om gezien te kunnen worden.
The Point! is een fabel die het verhaal vertelt van een jongen met de naam Oblio. Hij is de enige persoon met een rond hoofd in het land van Punt waar iedereen wettelijk verplicht is om een punt(hoofd) te hebben. 

In het land van Punt heeft iedereen een punt

Behalve Oblio die op zijn ronde hoofd
een punthoed moet dragen

Nieuwe wet

Oblio moet dus ter maskering een punthoed dragen opdat zijn puntige landgenoten niet geconfronteerd hoeven te worden met zijn ronde ‘puntloze’ positie. Op die manier wordt Oblio in zijn omgeving geaccepteerd ondanks zijn anders zijn. Tot de dag aanbreekt waarop Oblio onbedoeld  de zoon van een boosaardige bobo beledigt. 

De zoon van de bobo daagt Oblio uit voor een één tegen één wedstrijdje Driehoek gooien,  een spel waarbij de beoefenaars driehoeken moeten vangen op hun hoofd.  Oblio wint met de hulp van zijn hondje Arrow.

De boze  bobo spoort in een vlaag van woede de goedmoedige ietwat schuchtere koning van het land aan om opnieuw de wet te bekrachtigen die bepaalt dat puntloze mensen verbannen dienen te worden uit het koninkrijk naar het Puntloze Woud.

De rechter heeft het er maar moeilijk mee maar wet is wet en hij oordeelt zowel Oblio als zijn hondje Arrow schuldig waardoor de koning geen andere keus heeft de twee naar het Puntloze Woud te sturen.

‘Hierheen lopen’

Wanneer ze daar aankomen ontdekken de twee al snel dat zelfs het Puntloze Woud toch wel een punt heeft. Bij de ingang van het Puntloze Woud is  er een grote prikkeldraadversperring, ze vinden er een heel klein bordje waarop staat aangegeven: ‘Hierheen lopen’.

Oblio & Arrow in het Puntloze Woud met
door Fred Wolf in 1971 getekende (‘spike eiwit’) bomen.

Aangekomen aan de andere kant van de versperring ontmoeten Oblio en Arrow de puntloze man oftewel de puntige man, het hangt er maar vanaf vanaf welke kant je het bekijkt. De puntloze man blijkt toch wel een punt te hebben. Hij heeft er eigenlijk honderden die allemaal in verschillende richtingen wijzen. Maar zoals hijzelf aangeeft: een punt in alle richtingen staat gelijk aan helemaal geen punt.

Iedereen heeft een punt

Een wandelende tak die ook kan praten helpt Oblio te begrijpen dat iedereen een punt heeft ook wanneer je dat niet meteen kunt zien. Na deze avonturen zakt de puntige man in een diepe slaap en zijn Oblio and Arrow opnieuw helemaal alleen. 

Zij brengen de nacht door in het Puntloze Woud tot ze worden gewekt door een grote stenen hand waarvan de vinger wijst naar hun ‘bestemmingspunt’. Ze gaan op weg in de richting die de hand hen heeft aangewezen en ze gaan weer terug naar het land van Punt waar zowel de inwoners als de koning hen als helden ontvangen.

Wanneer Oblio zijn verhaal begint te vertellen wordt hij onderbroken door de boosaardige  bobo die daarop door de koning tot zwijgen wordt gebracht.

Alles heeft een punt

Oblio vertelt aan de koning en de mensen in het land dat alles een punt heeft, het Puntloze Woud en hijzelf incluis. Getergd trekt de bobo de puntmuts van Oblio’s hoofd maar ziet tot zijn verrassing op Oblio’s blote hoofd een punt.

Na deze openbaring verdwijnen plotseling van alle punthoofden in het hele land de punten en alle puntige gebouwen worden ineens rond.

‘Zo werkt het: je ziet wat je zien wil en je hoort wat je horen wil’

Scene uit de film

De Stenen Man naar Oblio: Je ziet gewoon wat je wilt zien potjandorie. Heb je ooit een dinosaurus gezien?
Oblio: Nee.
Stenen Man: nou… heb je ooit een T.Rex gezien?
Oblio: Nee!
Stenen Man: Heb je ooit weleens een T. Rex wíllen zien?
Oblio: Ik geloof van niet.
Stenen Man: Nou zó werkt het dus, je ziet wat je zien wil en je hoort wat je horen wil.

Harry Nilsson’s The Point

Aanverwante artikelen op deze website: