15 maart 2024 - 20:00
Wijk aan Zee

Reserveren kan hieronder


WIJK AAN ZEE – Een ander kan jouw vraag ‘wie ben ik’ niet beantwoorden. Op vrijdag 15 maart om 20:00 is er een Klankschalenmeditatie ‘Het licht in jezelf’ in het Badgastenkerkje. Inspiratie voor deze meditatie zijn inzichten van de wereldberoemde Indiase leraar Krishnamurti die zei: ‘Wees je eigen licht.’ We willen ons denken graag bevestigd en versterkt zien door een ander, terwijl een vraag stellen betekent de vraag aan jezelf stellen. Luisteren naar klankschalen is een van de meest relaxerende dingen die je kunt beleven. Wanneer je diep ontspant verbind je je met je kern.

Je eigen licht

Ontdek jezelf. Anders maak je jezelf afhankelijk van de meningen van andere mensen, die zichzelf niet kennen.

Krishnamurti is zeker niet de enige die wijst op de noodzaak ‘naar binnen’ te gaan en onszelf werkelijk te leren kennen. Onze innerlijke wereld creëert de uiterlijke wereld.

‘Pas dan zijn we in staat de conflicten in de wereld die voortkomen uit de conflicten in onszelf, echt te begrijpen’, zegt hij. ‘We are the world en het is onze individuele chaos die de wanorde in de samenleving creëert.’ De kwaliteit van het individu is de kwaliteit van de samenleving.

Merkwaardig


Een ander kan jouw vraag ‘wie ben ik’ niet beantwoorden Maar we vragen niet, we willen dat het ons verteld wordt. Eén van de merkwaardigste dingen in de structuur van onze psyche is, dat we allen willen dat het ons verteld wordt, omdat wij het resultaat zijn van duizenden jaren propaganda. We willen ons denken bevestigd en versterkt zien door een ander, terwijl een vraag stellen betekent de vraag aan jezelf stellen.

Genieten kan alleen maar voortkomen uit je centrum


Wanneer je iets doet en je geniet er van dan ben je bezig om je te verbinden met je kern, je essentie, je centrum. Je centrum is de bron waar vreugde en genieten vandaan komen. De enige bron. Genieten kán alleen maar voortkomen uit je centrum. Vreugde hebben in wat we doen is sowieso een heel belangrijk signaal dat aangeeft of we op de juiste weg zijn.

Individueel bewustzijn als startpunt


De individuele, interne component – het individuele bewustzijn uitmondend in een persoonlijke attitude of grondhouding – als het startpunt van individueel en collectief gedrag, en dus van maatschappelijke ontwikkeling. Het daadwerkelijk beoefenen van een (bij voorkeur effectieve en efficiënte) techniek voor bewustzijnsontwikkeling – een bij uitstek pro-actieve bezigheid – genereert meer kans op een ecologisch en maatschappelijk verantwoorde samenleving dan bijvoorbeeld ‘preken en verplichten’. Hieronder een sterk verkorte schematische samenvatting van deze filosofie:

Als er vrijheid is is er energie, als er vrijheid is kan er niets verkeerd gaan

Vrij zijn van alles wat de ene mens de ander heeft opgelegd; geloof, dogma’s, rituelen, mijn land, jouw land, mijn mening, jouw mening- betekent vrij zijn van geweld. We klampen ons liever vast aan het bekende dan het onbekende onder ogen te zien. Het bekende is ons huis, onze meubels, onze familie, ons karakter, ons werk, onze kennis, onze reputatie, onze eenzaamheid, Als er vrijheid is is er energie. Als er vrijheid is kan er niets verkeerd gaan.
J, Krishnamurti
Klankschalenmeditatie ‘Het licht in jezelf’ vrijdag 15 maart 20:00 – 21:30
Badgastenkerkje, Julianaweg 75, Wijk aan Zee
Entree: vrij
Matten, dekentjes, kussens aanwezig
Voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel
Deur open: 19:30 biologische theesoorten en versnapering
Zorg dat je lekker ruim voor aanvang binnen bent!

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.