…En zo kwam internationaal artieste Saskia van lieverlee terecht in Wijk aan Zee, waar zij betrokken is bij allerlei muzikale projecten en samenwerkingsverbanden. En inmiddels heeft zij de benijdenswaardige of misschien wel tikkeltje imponerende status bereikt van ‘vrouw-die-alles-zelf-kan’.

Want onder de artiestennaam Hartstil heeft zij het voor elkaar gekregen om met een eenvoudige laptop, een simpel muziekprogramma en een door mij afgedankte microfoon een werkelijk fantastisch klinkende en muzikaal rijke cd op te nemen, met oorspronkelijke composities, eigen hoesontwerp en in eigen beheer uitgegeven. Normaal heb je niet geen legertje maar toch een heel team van mensen nodig om zoiets te realiseren. Diverse bevriende muzikanten, beginners en gevorderden, spelen en zingen mee op de cd en schitteren allemaal. En de video’s die ze maakt… ach, kijk en luister maar zelf. . .


Dit niet- Chinese en toch ietwat mysterieuze meisje

Zo omstreeks 2005 raakte ik weleens in een praatje met een van de serveersters bij een Chinees restaurant in Beverwijk. Dit niet-Chinese en toch ietwat mysterieuze meisje dat Saskia heette vertelde mij dat ze (toen al) via internet muziek produceerde met een een muzikant in Duitsland Marcel, die ze ontmoet had bij een workshop percussie die zij hadden gevolgd bij Brendan Perry van de band Dead Can Dance in Ierland. Tegelijk nam zij deel aan muzikale collaboraties via het internet met mensen uit Engeland, België en Frankrijk.

poets to their beloved
Marcel Schiborr en Saskia Dommisse; Poets to their Beloved

Debuut optreden in Heemskerk

Niet lang daarna kreeg ik een uitnodiging voor een optreden, – het live debuut- van Saskia en Marcel onder de bandnaam ‘Poets to their Beloved’ in café Lokaal Heemskerk. Ik ging naar dat optreden, was verrast door de muziek die zij maakten en vroeg haar of ze iets wilde zingen op de cd Zo klinkt Wijk aan Zee die op dat moment in de maak was. Saskia zei okee en zij schreef en zong het liedje De stilte na de storm en speelde daarop gitaar en percussie.

Zo kwam internationaal artieste Saskia van lieverlee terecht in Wijk aan Zee, waar zij betrokken is bij allerlei muzikale projecten en samenwerkingsverbanden. En inmiddels heeft zij de benijdenswaardige of misschien wel tikkeltje imponerende status bereikt van ‘vrouw-die-alles-zelf-kan’. Want onder de artiestennaam Hartstil heeft zij het voor elkaar gekregen om met een eenvoudige laptop, een simpel muziekprogramma en een door mij afgedankte microfoon een een werkelijk fantastisch klinkende , muzikaal rijke cd op te nemen, hoes te ontwerpen en in eigen beheer uit te geven. En de video’s die ze maakt… ach, kijk maar zelf.


Jan Paul