Dr. Pierre Capel, professor emeritus bij de universiteit van Utrecht: “Mediteren is niet vaag en zweverig, maar  is een heel sterk biochemisch proces waarmee je direct aan de knoppen van het DNA regelmechanisme kunt draaien en zo genen aan en uit kan zetten.

Op zeer veel niveaus beïnvloedt mediteren  allerlei lichaamsprocessen. Zo verandert de doorbloeding in de hersenen binnen een paar minuten. Andere neurotransmitters worden gevormd en hersengebieden die betrokken zijn bij het starten van de stressrespons, krijgen een andere activiteit.

De grote hormoonfabriek, de hypofyse, gaat een heel ander patroon aan hormonen produceren. Twintig minuten innerlijke rust zorgt er ook voor dat de transcriptiefactor activiteit weer in neutraal wordt gezet, waardoor de negatieve effecten van stress geneutraliseerd worden. Het duurt ongeveer vierentwintig uur, voordat alle transcriptiefactoren weer die oververhitte toestand hebben bereikt. Dus als men iedere dag even twintig minuten die innerlijke rust opzoekt, dan is er nog steeds stress, maar het beschadigende effect hiervan is weggenomen, ” aldus prof Capel in een artikel in Academy magazine, editie 2019.

“Gevoelens hebben een onvoorstelbaar sterke werking op het ontstaan en verloop van allerlei ziekten en aandoeningen, zoals onvruchtbaarheid, aderverkalking, depressie, tumoren, diabetes etc., maar ook bij symptomen als pijn en angst. Sport, yoga en meditatie kunnen hierbij een enorme positieve verandering teweeg brengen.” 

Meditatie vermindert aderverkalking en niet een klein beetje

In het volgende filmpje legt Pierre Capel uit hoe je met meditatie aderverkalking kunt beperken: https://youtu.be/jWU4a1z7tyM

In het filmpje zegt hij o.a.: “Gaan we nu mediteren dan veranderen we zodanig de transcriptiefactoren die nodig zijn voor deze gekke cytokine dat die in hun productie naar beneden gaan en dat die plaquevorming veel minder en veel minder wordt. Want uiteindelijk geeft die plaque een beschadiging van de bloedvatwand waardoor stolling optreedt en op die manier een afsluiting van een vat een hartaanval ontstaat en mediteren kan dit een heel eind voorkomen.”

Mediteren beïnvloedt veel lichaamsprocessen. Zo is op deze scan te zien dat de doorbloeding in de hersenen binnen een paar minuten verandert.

In de geneeskunde zijn de laatste eeuw ziekteprocessen steeds beter in kaart gebracht. Het resultaat is fantastisch, complexe moleculen zijn ontrafeld en de meest geavanceerde metingen kunnen worden gedaan. Maar omdat gevoelens wel reëel maar niet materieel zijn, vallen ze snel buiten een moleculaire aanpak waardoor hun invloed op het ontstaan en verloop van ziekten onderschat wordt.
Nu de moleculair biologische werking van gevoelens steeds duidelijker wordt, hoeft een patiënt niet langer alleen maar gezien te worden als lichaam, maar wordt hij weer een compleet persoon.

Pierre Capel is emeritus hoogleraar experimentele immunologie aan de Universiteit Utrecht. Naast jarenlange fundamentele en moleculair biologische research binnen het vakgebied van de immunologie, heeft hij ook gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën en inzichten op het gebied van beenmerg- en niertransplantatie en het ontwikkelen van op antistof gebaseerde immunotherapieën. De laatste jaren heeft hij de biochemische achtergrond van sport, yoga en meditatie bestudeerd. Hij houdt over dit onderwerp regelmatig lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland.