Klankschalen, (kerk)klokken, bellen en belletjes worden in allerlei culturen op de wereld gebruikt om mensen, samen te brengen en harmonie te vergroten zowel innerlijk als met elkaar.  Mediteren kan je gevoeligheid laten toenemen: een diep besef dat je hoort bij de wereld. We zijn hier niet gekomen als aliens, we horen essentieel bij het bestaan. We zijn er deelgenoot van, we zijn de kern van het bestaan. Ook zal meditatie je een diepe stilte geven een wijdse, ruime stilte. Gedachten die horen bij kennis die in de loop van de jaren op je is overgedragen zijn hier ook verdwenen.

Ieder kind wordt binnen en buiten de school volgepropt met kennis. Het kind dat de grootst mogelijke schat meebrengt die volwassenen soms pas na de grootst mogelijke inspanning (opnieuw) kunnen vinden: onschuld. Het kind is onschuldig. Maar zijn onschuld wordt veroordeeld als onwetendheid. onwetendheid is anders dan onschuld. Onschuld heeft geen idee van kennis en geen verlangen ernaar.

Onschuld is helemaal tevreden, voldaan, rijk, vol en puur. Een kind heeft geen ambities, plannen, gaat volledig op in het moment. Elk kind wordt volgepropt met kennis. Zijn eenvoud moet op de een of andere manier uit de weg worden geruimd want eenvoud zal hem in deze wereld vol competitie niet verder helpen. Bang als we zijn voor de wereld die we zelf hebben geschapen proberen we ieder kind slim, listig, geleerd te maken, om het maar in de groep van de mensen met macht te laten vallen en niet in de categorie van de onderdrukten, machtelozen, de ‘losers’.

“Als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien half dood, maar liever dat nog dan het bord voor zijn kop van de zakenman want daar wordt ie alleen maar slechter van.” Boudewijn de Groot, 1973

Zodra je in de gaten krijgt dat je het hele leven hebt misgelopen, is onschuld het eerste dat je moet zien terug te krijgen. En dit onderkennen vele guru’s en psychotherapeutische hulpsystemen: ontdoe – liefst dagelijks een half uurtje- je geest van alles wat jou door anderen is gegeven. Drop je kennis, vergeet je leerboeken, bijbels, theorieën, filosofiën.

Je hoort dit terug in uitdrukkingen in het taalgebruik:
“Je zit te veel in je hoofd” , “ik wordt gek van mezelf” , “het blijft maar malen ik wil slapen” , “mijn hoofd leegmaken” , “even helemaal niets“, “Rust”.

Zorg dat je het kwijt raakt. Wees opnieuw vol eenvoud, wees weer als een kind. En dit wonder is mogelijk door meditatie.

Meditatie is een chirurgische methode die je lossnijdt van alles wat niet van jou is en alleen dat laat zitten wat jouw authentieke wezen is. Want zeg nu zelf, is het niet vreemd dat mensen die niet eens weten wie zij zijn proberen iemand te worden, chef, teamleider, president, d.j. , filmster. Worden is een disorder van je ziel. Jij bent het zijn. Je leven begint wanneer je leert je wezen te ontdekken.

Het is mooi, moeilijk en makkelijk, het is wonderbaarlijk en speels. En je mag er van genieten.