Toen zenmeester Y zat te mediteren vroeg een andere meester, S, aan hem: “Wat ben je aan het doen?” “Helemaal niets”, antwoordde Y. “Zit je niet volkomen leeg te zijn?”, vroeg S. “Als ik volkomen leeg zou zitten zijn, zou ik iets aan het doen zijn”, zei Y. Daarop zei S: “Zeg me dan wat je niet zit te doen.” Waarop Y antwoordde: ” Duizend wijzen zouden die vraag nog niet kunnen beantwoorden!”

RESERVEREN Workshop ‘Helemaal niets doen’ vrijdag 26 juli 20:00

 Workshop ‘Helemaal Niets Doen’
Badgastenkerkje, Julianaweg 75 Wijk aan Zee
Vrijdag 26 juli 20:00 -21:30
De workshop wordt (niet) gegeven door JP van der Meij
Wees lekker ruim voor aanvang binnen!
Deur open, bio thee & versnapering 19:30
Entree: helemaal niets

In het land van ‘niets doen is geen optie’ leert niemand je dat niets doen zeker een optie kan zijn. Maar als het een optie is, hoe doe je het dan? Of hoe doe je het dan niet? Deze avond biedt uitkomst. Misschien.

Niet-doen is heel praktisch en eenvoudig

“Voor alles wat je in de wereld doet is inspanning nodig. Als je iets, wat dan ook, in de wereld wilt doen moet je je inspannen. Maar als je iets in je innerlijk wilt doen, is er geen inspanning nodig. Alleen ontspanning. Daarbinnen is de kunst niet-doen, zoals doen de kunst is in het uiterlijke, in de buitenwereld. Maar zelfs om je geest in een passieve, aanvaardende, meditatieve toestand te brengen moet je je in het begin inspannen. Wees dus niet bang om je in te spannen, een beetje je best te doen. Begin met je in te spannen en onthoud alleen maar dat je die inspanning achter je kunt laten en er aan kunt ontstijgen.

Die passieve oplettendheid is de sleutel

En dat passieve gewaarzijn brengt het wonder te weeg. Die passieve oplettendheid is de sleutel. Er komt een moment, dan ben jij daar, domweg daar, en je doet niets- je bent er alleen maar. Dat ‘zijn’ is samadhi, kosmisch bewustzijn, en in die toestand voltrekt zich alles aan je wat de moeite waard is om te weten, te hebben en te zijn.”

Liefde is niet gehoorzaam aan het denken. En wordt haat wanneer het wordt geforceerd.

Meditatie is er wanneer je inspanning wegvalt, jij moeiteloos wordt

Als je meditatie doet, dan vormt die poging, het idee dat het moet lukken een obstakel. Je kunt je daarvan bewust zijn en het gewoon blijven doen. Er komt een dag… alleen al door je geduld komt er een dag waarop er geen inspanning meer plaats vindt. Jij bent er niet, er is alleen meditatie, er is alleen muziek. Het kan lang duren, of kort, niemand kan voorspellen wanneer het zal gebeuren. Meditatie gebeurt als je moeiteloos wordt daarom valt er niets over te voorspellen. Niemand kan zeggen of het je zal lukken of niet. Het kan nu gebeuren, het kan nog vele jaren duren.

Wanneer je meditatie geen daad meer is maar je essentie

Alles draait om dat ene gegeven: meditatie is er wanneer je inspanning wegvalt en jij spontaan wordt, wanneer je meditatie geen daad meer is, maar je essentie wordt, wanneer het net zo is als liefde.. Aan liefde kun je niets doen, of wel soms?
Als je er iets voor doet, als je er aan gaat sleutelen, vervals je haar. Dan wordt je liefde kunstmatig, bedacht en zal niet diep gaan. Jij zult er niet in aanwezig zijn. Dan wordt het een toneelspel. Liefde is… je kunt er niets voor doen. Aan meditatie kun je evenmin iets doen.

Het is er

In het begin moet je je inspannen, want de menselijke geest kan niets doen waarbij geen inspanning nodig is. Als jij je geest opdraagt moeiteloos te zijn, wordt alles belachelijk. Want de menselijke geest kan niets doen waarbij geen inspanning nodig is. Alleen in het begin lijkt het een inspanning. As je erin slaagt, verdwijnt de inspanning en wordt alles spontaan en moeiteloos. Als een meditatieoefening goed uitpakt is er geen sprake meer van doen. Dan hoef jij er geen moeite meer voor te doen. Dan wordt het net zoals ademhalen – het is er.

Aanverwante artikelen op deze website