WIJK AAN ZEE – Op zondag 25 augustus is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. Het baden in de klankrijkdom van Tibetaanse klankschalen en gongs is een van de meest relaxerende en vernieuwende ervaringen die je kunt beleven. Je hebt geen speciaal talent of ervaring nodig om deel te nemen.

RESERVEREN klankschalenconcert zondag 25 augustus 12:00

Klankschalenconcert zondag 25 augustus 12:00 – 13:30
Badgastenkerkje, Julianaweg 75 , Wijk aan Zee,
Entree: vrij = doen wat goed voelt
Matten, kussens, dekentjes aanwezig,
Voor wie liever wil zitten is er een stoel,
Deur open 11:30, biologische thee en versnapering,
Zorg dat je lekker ruim voor aanvang binnen bent!

Klankschalen geven geluiden die de meeste mensen nog nooit gehoord hebben. In deze klankschalenmeditatie kun je een moment beleven waarin alle doelen even weg mogen vallen. Er hoeft niets nagestreefd of bereikt te worden. Je betreedt een lege, vrije ruimte waarin je volkomen doelloos jezelf mag zijn. Het kan je een gevoel van tijdloosheid geven, van ruimte ‘een verademing’.

Wat er tijdens het luisteren naar klankschalen heel makkelijk op kan komen is een meditatieve ruime vrije aandacht of zoals Freud het noemde : een algemene aandachtigheid, die zich niet vernauwt tot een bepaald onderwerp van aandacht. Op deze manier kun je de stilte toestaan om tot je te komen. In de zen traditie noemt men het boeddha natuur of zuivere aandacht. In een neutrale benaming zou je kunnen zeggen: vertrouwen of licht.

Namasté (ik groet het licht in u)

Geluid dat raakt

De geluidstrilling die zowel via de oren contact maakt en ook doortrilt door het vocht  in ons lichaam – ons lichaam bestaat voor +/- 70% uit vocht- kalmeert de hersenactiviteit, ondersteunt synchronisatie van de hersenhelften en bevordert de overgang van de actieve Beta-staat naar de Alpha-staat (wakker en ontspannen) en zelfs de Theta-staat  (diepe meditatie, slaap).

Geluid beïnvloedt ons ook psychologisch omdat geluid bij gevaar ons eerste waarschuwingssysteem is. Geluid raakt de emoties en emotie beïnvloedt rechtstreeks talloze functies waaronder bloeddruk, doorbloeding van de hersenen, spierspanning, hormoonregulatie en genexpressie (epigenetica). 

Er hoeft niets

Mediteren is ontspannen, ontspannen en nog dieper ontspannen, je beleving laten zijn zoals die is, wat het ook is, zonder er aan te gaan sleutelen. Je best doen om positief te denken of jezelf stimuleren om te ontspannen heeft niets met mediteren te maken. Bij een klankschaalconcert hoef je geen moeite te doen. Mediteren is stoppen met dingen doen, mediteren is niet – doen. Dat mág – een vol uur lang mag dat gewoon… zeg maar dat je het hier gelezen hebt.

Misschien wel het belangrijkste

Maar misschien wel het belangrijkste is: het verschil tussen herrie en muziek is wat de muzikant en de luisteraar doen met de klanken.