WIJK AAN ZEE – Op woensdag 13 december 2023 om 20:00 is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. Luisteren naar de klanken van schalen en gongs is een van de meest relaxerende ervaringen die je kunt hebben. Om deel te nemen heb je geen speciale ervaring, diploma of vergunning nodig.

Reserveren Klankschalenconcert woensdag 13 december 20:00

Klankschalenconcert, Badgastenkerkje,
Julianaweg 75, Wijk aan Zee, woensdag 13 december 2023,
Ervaring is niet nodig om deel te kunnen nemen
Entree: vrije donatie na de meditatie
Deur open, biologische thee met lekkers: 19:30
Zorg dat je lekker ruim voor aanvang binnen bent
Deur open: 19:30, biologische thee en versnapering

Uit de serie ‘dingen die gezegd worden over meditatie’

In de trilling van instrumenten als tempelbel,  klankschalen, gongs  kan er gemakkelijk ontspannen stilte opkomen. Zo kun je een groeikans geven aan wezenlijke dingen die niet te koop zijn en die je ook niet kunt vinden met inspannen of met wilskracht. Dingen zoals: dankbaarheid, authenticiteit, gezonde slaap, vredigheid, vertrouwen. Mediteren is goed worden in dingen die je niet kunt vinden met ‘doen’.

“Meditatie is even stoppen met bemoeien, even stoppen met doen, even stoppen met streven en dan kijken wat er is. Onze maatschappij is heel goed geworden in dingen doen.  Uiterst deskundig. Tegelijkertijd zijn we onkundig geworden in dingen die je niet kunt doen. Zodra je ziet dat je in meditatie niets kunt doen dan alleen maar wachten, dan gebeurt ‘het’.

Je kan het niet stimuleren of haasten. Wanneer je het proces probeert te versnellen dan zorgt juist die poging ervoor dat het niet gebeurt. Het wonder gebeurt de hele tijd maar je krijgt het niet te zien als je probeert om het te pakken te krijgen. En je ziet er nog minder van wanneer je het vlug probeert. Het kan alleen maar opkomen op het moment dat je je er niet mee bemoeit.”

Geef diepe ontspanning een kans

Geef wanneer je voortdurend rationeel en efficient bent of probeert te zijn ontspanning een kans. Dit is iets heel anders dan dat je stress gaat bestrijden bijvoorbeeld d.m.v. wilskracht, alcohol of pillen. Strijden en krachtzetten = stress, pillen en drank verdoven je en verzwakken je eigen vermogen om te kunnen ontspannen (GABA)(Ashton Manual) Mediteren verdooft niet maar verbindt je met de rust die er is.

Want de menselijke geest kan niets doen waarbij geen inspanning nodig is

Alleen in het begin lijkt het een inspanning. As je erin slaagt, verdwijnt de inspanning en wordt alles spontaan en moeiteloos. Als een meditatieoefening goed uitpakt is er geen sprake meer van doen. Dan hoef jij er geen moeite meer voor te doen. Dan wordt het net zoals ademhalen – het is er. Maar in het begin moet je je inspannen, want de menselijke geest kan niets doen waarbij geen inspanning nodig is. Als jij je geest opdraagt moeiteloos te zijn, wordt alles belachelijk.

Zink naar je zijn. Adem, Wees aanwezig voor jezelf. Kom thuis.
Laat alle zoeken los. Laat alle doen los.
Rust.