WIJK AAN ZEE – Op zondag 22 oktober is er in het Badgastenkerkje een gong-concert, ook wel ‘Big Bang Experience’ genoemd. Gongs geven geluiden die onvergelijkbaar zijn met iets anders en die de meeste mensen nooit eerder gehoord hebben. Het kan je het gevoel geven dat je in een tijdloze staat bent. De ervaring kan koesterend zijn, reinigend en helend. Een klank-reis waarbij we de gongs van klein naar groot bezoeken en vervolgens weer van groot naar klein.

Reserveer tijdig, check de agenda

In stilte luisteren naar de gong kan je de beleving (terug)geven dat alles een geheel is. De gong wordt ook Het geluid van alles of De klank van het universum genoemd.

De meeste mythologische scheppingsverhalen beginnen met een absoluut niets. Ook in 2023 geloven veel mensen dat onze wereld en alles wat er bestaat ontstaan is vanuit niets. Is het niet door Goddelijke schepping dan toch wel door een zogenoemde Big Bang (Oerknal)

Waar is de wind als het niet waait?

Een cynisch persoon of een grappenmaker zal wellicht zeggen dat ook ná de Oerknal en na miljarden jaren evolutie alles nog steeds helemaal niets is. When you’re down to nothing God is up to something. Wie zijn of haar zelfbeeld kan vergeten, wie kan zijn als niets, die kan God aanschouwen – de waarheid. En keert daarna – zoals in zen beschreven wordt – terug naar de markt en de wereld van alledag, het leven in ieder moment.

Want de menselijke geest kan niets doen waarbij geen inspanning nodig is

Alleen in het begin lijkt het een inspanning. As je erin slaagt, verdwijnt de inspanning en wordt alles spontaan en moeiteloos. Als een meditatieoefening goed uitpakt is er geen sprake meer van doen. Dan hoef jij er geen moeite meer voor te doen. Dan wordt het net zoals ademhalen – het is er. Maar in het begin moet je je inspannen, want de menselijke geest kan niets doen waarbij geen inspanning nodig is. Als jij je geest opdraagt moeiteloos te zijn, wordt alles belachelijk.

gelui

Gongconcert Badgastenkerkje, Julianaweg 75, Wijk aan Zee zondag 22 oktober 2023 met JP
Entree: vrije donatie na de meditatie
Matten, kussens, dekentjes aanwezig
Voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel
Zorg dat je lekker ruim voor aanvang binnen bent!

Deur open, biologische thee met lekkers: 11:30