WIJK AAN ZEE – Wie kent niet de verzuchting: en nu even helemaal niets… Dit lijkt makkelijk maar zelfs op zondag en in de vakantie heb je nog van alles te doen. Is hier sprake van een probleem dat je aan kunt pakken door het niet aan te pakken? Op vrijdag 28 juli om 20:00 uur gaan we daar in het Badgastenkerkje niet iets aan doen tijdens de workshop ‘Helemaal Niets Doen’.

Reserveer en noteer ‘helemaal niets’ in je agenda

Reserveren workshop ‘Helemaal Niets Doen’ hoe pak je dat aan? vrijdag 28 juli 20:00

Bestaat er wel zoiets als helemaal niets? De meeste mythologische scheppingsverhalen beginnen met een absoluut niets. Ook in 2023 geloven veel mensen dat onze wereld en alles wat er bestaat ontstaan is vanuit niets. Ofwel door Goddelijke schepping óf door een Oerknal.

Een cynisch persoon of een grappenmaker zal wellicht zeggen dat ook ná de Oerknal en na miljarden jaren evolutie alles nog steeds helemaal niets is. When you’re down to nothing God is up to something. Wie zijn of haar zelfbeeld kan vergeten, wie kan zijn als niets, die kan God aanschouwen – de waarheid. En keert daarna – zoals in zen beschreven wordt – terug naar de markt en de wereld van alledag, het leven in ieder moment.

Want de menselijke geest kan niets doen waarbij geen inspanning nodig is

Alleen in het begin lijkt het een inspanning. As je erin slaagt, verdwijnt de inspanning en wordt alles spontaan en moeiteloos. Als een meditatieoefening goed uitpakt is er geen sprake meer van doen. Dan hoef jij er geen moeite meer voor te doen. Dan wordt het net zoals ademhalen – het is er. Maar in het begin moet je je inspannen, want de menselijke geest kan niets doen waarbij geen inspanning nodig is. Als jij je geest opdraagt moeiteloos te zijn, wordt alles belachelijk.

Workshop ‘Helemaal Niets Doen’
Badgastenkerkje, Julianaweg 75 Wijk aan Zee
Vrijdag 28 juli, 20:00 – 21:15
De workshop wordt (niet) gegeven door JP van der Meij
Deur open, biologische thee met heel lekkere chocolade: 19:30
Zorg dat je rond 19:45 binnen bent
Entree: helemaal niets

Zink naar je zijn. Adem, Wees aanwezig voor jezelf. Kom thuis.
Laat alle zoeken los. Laat alle doen los.
Rust.

Vandaag hoeft er niets – Dimitri van Toren

Weet je wat we doen ( we doen geen klap vandaag) – Conny Vandenbos