WIJK AAN ZEE – Kadootje voor jezelf. Op zondag 29 januari is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. Baden in de klankrijkdom van Tibetaanse klankschalen en gongs. Het is een van de meest relaxerende en harmonische ervaringen die je kunt beleven. Je hebt geen speciaal talent nodig om deel te nemen en je mag je reddingsboei en zwembandjes thuis laten.

Reserveren klankschalenconcert zondag 29 januari ~ochtendconcert~ 10:30

Reserveren klankschalenconcert zondag 29 januari ~middagconcert~ 12:00

Klankschalen

Klankschalen geven geluiden die de meeste mensen nog nooit gehoord hebben. In deze klankschalenmeditatie kun je een moment beleven waarin alle doelen even weg mogen vallen. Er hoeft niets nagestreefd of bereikt te worden. Je betreedt een lege, vrije ruimte waarin je volkomen doelloos jezelf mag zijn. Het kan je een gevoel van tijdloosheid geven, van ruimte ‘een verademing’.

Een klankschaalmeditatie is een laagdrempelige methode om je uit de surrogaat werkelijkheid van het schermpje te halen en je in het hier-en-nu- te laten springen. Het is een manier om je vierkante ogen weer rond te maken. Het is een manier om herrie te transformeren in harmonie,

Naar binnen kijken

Het idee van naar binnen kijken kan verontrustend zijn, angstaanjagend. Want binnen in je is er niemand die je zegt wie je bent, niemand die vertelt wat je moet doen, niemand die je komt uitleggen wat waar is en wat niet en je kunt er niet eens shoppen of appen. Maar het kan je alleen maar verontrusten wanneer de extase jou onbekend is die je ten deel valt wanneer je naar binnen valt.

Wat er tijdens het luisteren naar klankschalen heel makkelijk op kan komen is een meditatieve ruime vrije aandacht of zoals Freud het noemde : een algemene aandachtigheid, die zich niet vernauwt tot een bepaald onderwerp van aandacht. Op deze manier kun je de stilte toestaan om tot je te komen. In de zen traditie noemt men het boeddha natuur of zuivere aandacht. In een neutrale benaming zou je kunnen zeggen: verbindend vertrouwen of licht.

Namasté (ik groet het licht in u)

Geluid dat raakt

De geluidstrilling die zowel via de oren contact maakt en ook doortrilt door het vocht  in ons lichaam – ons lichaam bestaat voor +/- 70% uit vocht- kalmeert de hersenactiviteit, ondersteunt synchronisatie van de hersenhelften en bevordert de overgang van de actieve Beta-staat naar de Alpha-staat (wakker en ontspannen) en zelfs de Theta-staat  (diepe meditatie, slaap).

Geluid beïnvloedt ons ook psychologisch omdat geluid bij gevaar ons eerste waarschuwingssysteem is. Geluid raakt de emoties en emotie beïnvloedt rechtstreeks talloze functies waaronder bloeddruk, doorbloeding van de hersenen, spierspanning, hormoonregulatie en genexpressie (epigenetica). 

Het verschil tussen herrie en muziek

Maar misschien wel het belangrijkste is: het verschil tussen herrie en muziek is wat de muzikant en de luisteraar doen met de klanken.