WIJK AAN ZEE – Op zondag 26 februari 2023 om 12:00 is er een Gongbad in het Badgastenkerkje. 60 minutenlang baden in de klanken van diverse soorten gongs. Op adem komen, proeven, dromen, thuiskomen. Na een concert beschrijven deelnemers vaak dat zij even ‘ergens anders’ waren, op een plek waar het heerlijk stil is en ruim. ‘Opgeruimd, schoon, verfrist’. Het is heel bijzonder en het is heel natuurlijk en eenvoudig. Je hebt geen bijzonder talent nodig om te kunnen genieten van een klankreis of muziekmeditatie. Je hoeft niets bijzonders te doen dan even je telefoon uitzetten, stil te zijn en te ervaren.

Reserveren Gongbad Badgastenkerkje zondag 26 februari ~middagsessie~ 12:00

Mediteren en realiteit

Het heeft er alle schijn van dat ons intellect achter de feiten aanhobbelt. Ons intellect is als een persvoorlichter of een nieuwslezer. Terwijl deze er alleen een verhaal over maakt en dat naar buiten brengt heeft hij de indruk dat hij zelf het nieuws is.

Het verhaal dat wij maken over de werkelijkheid scheidt  ons af  van de directe beleving. De werkelijkheid is een voortdurende stroom van ervaringen.  Als je stromend water van een rivier opvangt in een emmer in een woord of in een beeld dan is het geen stromend water meer.

De meesten van ons identificeren zich met dit verhalende zelf. Echter, de werkelijkheid is onkenbaar. We cirkelen er slechts met ons intellect omheen. We wisselen landkaarten, beschrijvingen, ervaringen uit over de werkelijkheid, nooit de werkelijkheid. Dat is een slingerende, kronkelende aangelegenheid, een constante energiestroom in voortdurende beweging. Ons verstand kan nooit bepalen waar die beweging begint, ophoudt of zich op een bepaald moment bevindt.

Het bijzondere van ons denken is dat het zich kan losmaken van de realiteit en zich erover buigen. Wanneer je je als waarnemer niet afzondert van wat je waarneemt, daar is aandacht. Als je cortex zich bewust is van iets. Bijvoorbeeld door bezig te zijn met luisteren naar muziek dan luister je al niet meer, dan heb je je afgezonderd. In stilte luisteren naar de langgerekte tonen van klankschalen biedt een kans om in de directe beleving te komen.

Mediteren en luisteren naar klankschalen kan je dichterbij een oplossing voor een probleem brengen en helpen moeilijke dingen voorbij te laten gaan. Het kan ook gewoon zijn dat een klankschalenconcert goed is voor een heerlijk ontspannend en verkwikkend slaapje.