WIJK AAN ZEE – Op zondag 12 februari om 10:30 is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. Luisteren naar de klanken van schalen en gongs is een van de meest relaxerende ervaringen die je kunt hebben. Deelnemers ervaren zo’n ‘klankreis’ bijna altijd als heel prettig. En ‘bijwerkingen’ van meditatieve diepe ontspanning blijken nu ook nog bijzonder gezond te zijn zoals je hieronder kunt lezen.

Reserveren klankschalenconcert zondag 12 februari ~ochtendsessie~ 10:30

Klankschalenconcert Badgastenkerkje, Julianaweg 75
Wijk aan Zee zondag 12 februari 2023
Entree: vrije donatie
Duur: 10:30-11:10
Matten, kussens, dekentjes aanwezig
Voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel
Deur open, biologische thee met lekkers: 10:00
Zorg dat je  10:15 binnen bent!

Het molecuul NF-kB 2 lijkt op serpentine uit de feestwinkel

Zó gezond is regelmatig diep ontspannen

Het  gejaagde Westerse leven stimuleert de productie van een molecuul genaamd ‘nuclear factor kappa B’ (NF-kB), waardoor de productie van cytokines, een bepaald soort eiwitten, stijgt.

Cytokines veroorzaken ontstekingen op celniveau. Dat is handig voor kortstondige stressreacties omdat dit het immuunsysteem versterkt. Maar in onze huidige maatschappij waarin stress veel en vaak langdurig voorkomt, zijn dat serieuze risico’s die de kans vergroten op bijvoorbeeld kanker, aderverkalking, dementie en psychiatrische omstandigheden zoals depressie.

Onderzoekers van Coventry University en Radboud Universiteit hebben onlangs ontdekt dat  dat yoga, meditatie en mindfulness tegenovergestelde effecten op de gen-expressie hebben als stress of angst, namelijk een lagere productie van NF-kB en cytokines, wat het risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals bijvoorbeeld de vorming van plaques in de aderen vermindert. En niet een klein beetje.

gelui