Beste klant, gebruiker, patiënt, aangeslotene, bewoner. De kosten stijgen, want grondstoffen, materialen en energie worden duurder. Dit komt omdat iedereen de prijs verhoogt, ja bijna iedereen doet mee, maar wij zijn er niet mee begonnen, nee wij berekenen het alleen maar dóór en we pakken een beetje extra. Wij leggen u graag uit hoe u grip kunt krijgen op uw rekening voor gas, stroom, drinkwater, zorgverzekering, boodschappen. Samen krijgen wij grip op u.

Vind je het raar?

“Vind je het raar dat het lastig is voor een boeddha om je iets over waarheid te vertellen? Een boeddha moet in jouw taal spreken en jouw taal staat zo haaks op de waarheid. Waarom gebruiken we zoveel zelfstandig naamwoorden terwijl geen enkel zelfstandig naamwoord waar is? “Life is not life, but living, love is not love but loving and death is not death but dying”.

Woorden, symbolen of ideeën hebben een buitengewoon sterke grip op ieder van ons

De crisis in de wereld is niet een economische crisis of een sociale crisis, maar een crisis in de geest, in bewustzijn.  Er kan geen antwoord komen op deze crisis tenzij er een diepe, fundamentele verandering plaats vindt in ieder een. Deze verandering kan alleen gebeuren wanneer wij de hele psychologische structuur begrijpen van woorden.

Lockdown van het denken is nodig

Woorden, symbolen of ideeën hebben een buitengewoon sterke greep op ieder van ons. Om de geest te veranderen is er een stopzetting, standstill, van het woord nodig. De geest kan niet vrij zijn wanneer we de invloed van woorden, en de interpretatie van woorden, niet begrijpen. Dat betekent: het hele proces van ons denken, dat gebaseerd is op woorden. Als het woord er niet was, wat zou je dan nog hebben? Het woord staat voor het verleden, geheugen, ontelbare beelden, de diverse lagen van je ervaringen, en vanuit de ervaringen, het denken.

Mededogen is nu

We kennen aan het denken enorme betekenis en belangrijkheid toe. En ik zet een vraagteken bij die hele belangrijkheid. In de grond, omdat het denken in de verste verte niet in staat is om mededogen te laten opbloeien. Ik gebruik het woord ‘compassie’ niet als het tegengestelde van haat en geweld. Tenzij men dat gevoel van mededogen heeft, worden we steeds wreder, onmenselijk naar elkaar, mechanisch.

Uitzonderlijke schoonheid en diepte van het leven

Met een gecomputeriseerde geest, getraind om bepaalde taken uit te voeren en veiligheid te zoeken, zowel lichamelijk als psychologisch. We zullen de uitzonderlijke diepte en schoonheid van het bestaan en het leven mislopen, die zal ons ontgaan. Dus ik gebruik het woord ‘compassie’ niet als iets dat je verwerft, niet als een woord, dat is enkel het verleden, maar iets dat nu actief aanwezig is, dat het werkwoord zelf is.

Er is een verschil tussen het werkwoord en het zelfstandignaamwoord; het werkwoord is actief; het zelfstandignaamwoord is altijd in het verleden en daardoor statisch. Je kan het vitaliteit geven en beweging, maar dat is niet hetzelfde. ls het werkwoord, dat altijd actief is, altijd nu. J. Krishnamurti, toespraak nr 4 in Saanen, 14 Juli 1963.

Aanverwante artikelen op deze website:

Disclaimer