WIJK AAN ZEE – Zou het niet mooi zijn wanneer je op elk gewenst moment in de hectiek  van je dagelijks bestaan kunt gaan naar een plek waar het goed toeven is en waar je op adem kunt komen?  Een plek waar het stil is. Door meditatie kun je komen bij zo’n plek in jezelf. Op zondag 9 oktober is er een meditatief klankschalenconcert in het Badgastenkerkje.

Zondag 9 oktober, 12:00-13:15
Badgastenkerkje, Julianaweg 75, Wijk aan Zee
Met Jan Paul

Je hebt geen speciaal talent nodig om deel te nemen
Matten, kussens, dekentjes aanwezig, eigen mat meenemen is ook goed
Entree: vrijheid om na afloop een donatie terug te geven
Voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel
Deur open en thee met lekkers: 11:
30
Zorg dat je 11:45 binnen bent!

Een vrije ruimte waarin je volkomen doelloos jezelf mag zijn

Voor deelnemers is een klankschalenconcert een speciaal moment, eventjes ‘de stilte in gaan.’ Met: klankschalen, handpan, chimes, gong, rainstick.

'Pak je agenda en plan iedere dag een half uur helemaal voor jezelf in. Als je voor dit half uurtje geen tijd hebt, plan dan anderhalf uur in'.

Meditatie brengt ons van de overlevingsstand naar creëren, van afgescheiden zijn naar verbondenheid, van onbalans naar evenwichtigheid, van koorts toe-stand naar groei-en-herstel-stand en van beperkende emoties van angst, boosheid en frustratie naar de ontplooiende emoties van vreugde, vrijheid en liefde. In feite bewegen wij in meditatie van vastklampen aan het bekende naar het omarmen van het onbekende.

De tijdgeest lijkt in de ban van doelgericht denken, het behalen van targets en het voeren van strijd met van alles. Zelfs de ‘vrije tijd’  wordt doelwit van targets; de bekende ‘bucketlist’. Zo kunnen hart en hoofd behoorlijk op hol slaan. Hyperfocus, vernauwde blik, verdwaald in details en verschillen, wie is zich nog bewust van het geheel?

In een klankschalenconcert kun je een moment beleven waarin alle doelen even weg mogen vallen. Je betreedt een lege, vrije ruimte waarin je volkomen doelloos jezelf mag zijn. Wanneer je regelmatig eventjes ruimte geeft aan die diepe ontspanning, zal na een tijdje ook je omgeving dit in positieve zin gaan opmerken. Het straalt uit, er gebeuren nieuwe dingen, helemaal toevallig en vanzelf. “Een verademing”. 

“Alles wat er is in de hemel, op de aarde en onder de aarde is doordrongen van verbondenheid doordrenkt van verwantschap ” – Hildegard von Bingen (1098-1179)

Wat er tijdens het luisteren naar klankschalen heel makkelijk op kan komen is een meditatieve ruime vrije aandacht of zoals Freud het noemde : een algemene aandachtigheid, die zich niet vernauwt tot een bepaald onderwerp van aandacht. Op deze manier kun je de stilte toestaan om tot je te komen. In de zen traditie noemt men het boeddha natuur of zuivere geest. In een neutrale benaming zou je kunnen zeggen: verbindend vertrouwen of licht.

Namasté (ik groet het licht in u)