Reserveren klankschalen woensdag 29 juni

WIJK AAN ZEE – Op woensdagavond 29 juni kan er in de sfeervolle ruimte van het Badgastenkerkje worden geluisterd naar vele soorten klankschalen, gongs, handpan.  Ervaring laat zien dat bijna iedereen de zingende metalen met hun rijkdom aan boventonen ervaart als prettig en interessant. Je hebt geen speciaal talent nodig om deel te kunnen nemen.

Woensdag 29 juni, 19:30-20:45
Badgastenkerkje, Julianaweg 75, Wijk aan Zee
Matten aanwezig, eigen mat meenemen is ook goed

Voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel
Deur open en thee vanaf 19:00

Extase is een essentiële en legitieme menselijke behoefte

Zo ongeveer een halve eeuw terug, in de jaren 60, begon het bredere besef door te dringen, dat extase een legitieme menselijke behoefte is. Net zo essentieel voor de geestelijke – en lichamelijke gezondheid als behoorlijke voeding, vitamines, rust en recreatie. Omdat extase in jouw dagen en weken misschien een beetje zeldzaam is, of omdat je er misschien geen- of een andere benaming voor hebt, is het wellicht een goed idee om te proberen te benoemen wat het ook al weer inhoudt.

Extase is: de sensatie van je over te geven aan vibraties en soms ook inzichten, die je uit je zogenoemde ‘zelf’ halen, zoals bij Yoga, mediteren, liefhebben, musiceren, in stilte luisteren naar klankschalen.

Over het algemeen is het ‘zelf’ als directe ervaring niet veel meer dan een chronische spierspanning- een ingesleten gewoonte om je te verzetten tegen het pulseren van het leven. Dat kan misschien verklaren waarom niet-extatische mensen “stug’, ‘rigide’, of ‘stijfjes’ worden genoemd.

Sommige wijzen uit het Oosten weten het nog iets steviger te formuleren: extase zit in onze natuur. Niet extatisch zijn is gewoon onnodig. Extatisch zijn is natuurlijk, spontaan. Het kost geen moeite om extatisch te zijn, het kost een hoop moeite om ellendig te zijn. Dat is wanneer je er zo vermoeid uitziet, want ellende is echt zwaar werk, dat in stand houden is echt moeilijk, omdat je iets doet dat tegen de natuur ingaat.

In een meditatie, in een klankschalenconcert mag je even stoppen met moeite doen, stoppen met doen. Laat alles even rusten. Voel hoe je gedragen wordt. En kijk wat er opkomt, kijk wat er is,
Foto boven dit artikel: Het kan gebeuren dat je allerlei kleuren ziet tijdens het luisteren naar klankschalen.

Foto: Karin Aponno