WIJK AAN ZEE – Zou het niet mooi zijn wanneer je op elk gewenst moment in de hectiek  van je dagelijks bestaan kunt gaan naar een plek waar het goed toeven is  en waar je op adem kunt komen?  Een plek waar het stil is. Door meditatie kun je komen bij zo’n plek in jezelf. Op woensdag 27 juli is er een klankschalenconcert in het Badgastenkerkje.

Wil je in een druk leven bij jezelf blijven dan kun je dat ondersteunen door een klankschalenconcert bij te wonen. In stilte luisteren naar klankschalen is een mogelijkheid om diep te ontspannen en toe te komen aan rust, herstel en soms ook inzichten.  De meeste deelnemers ervaren het luisteren naar klankschalen als prettig en interessant. Om deel te kunnen nemen hoef je geen speciaal talent  te hebben.

Woensdag 27 juli, 19:30-20:45
Badgastenkerkje, Julianaweg 75, Wijk aan Zee
Met Jan Paul
Entree: geen verplichting, wel vrijheid om een bijdrage terug te geven
Kies zelf je plekje; matten aanwezig, eigen mat meenemen is ook goed
Voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel
Deur open en thee met lekkers: 19:00

Extase is een essentiële en legitieme menselijke behoefte

Zo ongeveer een halve eeuw terug, in de jaren 60, begon het bredere besef door te dringen, dat extase een legitieme menselijke behoefte is. Net zo essentieel voor de geestelijke – en lichamelijke gezondheid als behoorlijke voeding, vitamines, rust en recreatie. Omdat extase in jouw dagen en weken misschien een beetje zeldzaam is, of omdat je er misschien geen- of een andere benaming voor hebt, is het wellicht een goed idee om te proberen te benoemen wat het ook al weer inhoudt.

Extase is: de sensatie van je over te geven aan vibraties en soms ook inzichten, die je uit je zogenoemde ‘zelf’ halen, zoals bij Yoga, mediteren, liefhebben, musiceren, in stilte luisteren naar klankschalen.

Over het algemeen is het ‘zelf’ als directe ervaring niet veel meer dan een chronische spierspanning- een ingesleten gewoonte om je te verzetten tegen het pulseren van het leven. Dat kan misschien verklaren waarom niet-extatische mensen “stug’, ‘rigide’, of ‘stijfjes’ worden genoemd.

Sommige wijzen uit het Oosten weten het nog iets steviger te formuleren: extase zit in onze natuur. Niet extatisch zijn is gewoon onnodig. Extatisch zijn is natuurlijk, spontaan. Het kost geen moeite om extatisch te zijn, het kost een hoop moeite om ellendig te zijn. Dat is wanneer je er zo vermoeid uitziet, want ellende is echt zwaar werk, dat in stand houden is echt moeilijk, omdat je iets doet dat tegen de natuur ingaat.

In een meditatie, in een klankschalenconcert mag je even stoppen met moeite doen, stoppen met doen. Laat alles even rusten. Voel hoe je gedragen wordt. En kijk wat er opkomt, kijk wat er is,

Foto: Karin Aponno