Op DONDERdag 3 december om 19:00 uur is er een kleinschalig klankschalenconcert in het Badgastenkerkje. Voor deelnemers is het een speciaal moment eventjes ‘de stilte in te gaan.’ Met: klankschalen, handpan, chimes, gong, rainstick.
‘Pak je agenda en plan iedere dag een half uur helemaal voor jezelf in. Als je voor dit half uurtje geen tijd hebt, plan dan anderhalf uur in’. Je familie, vrienden, collega’s en je huisdier(en) zullen er blij mee zijn.

Reserveren klankschalenconcert 3 december

Inloop vanaf 18:30, duur: ongeveer een uur, er wordt geen entree geheven, met een vrijwillige bijdrage kun je iets teruggeven, beperkt aantal deelnemers, de matten zijn ruim opgesteld, je mag ook je eigen mat gebruiken, voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel.

De tijdgeest lijkt in de ban van doelgericht denken, het behalen van targets en het voeren van strijd met van alles. Zelfs de ‘vrije tijd’  wordt doelwit van targets; de bekende ‘bucketlist’. Zo kunnen hart en hoofd behoorlijk op hol slaan. Hyperfocus, vernauwde blik, wie kijkt er nog naar het geheel?

 

In een klankschalenconcert kun je een moment beleven waarin alle doelen even weg mogen vallen. Je betreedt een lege, vrije ruimte waarin je volkomen doelloos jezelf mag zijn. Wanneer je regelmatig (dagelijks) eventjes ruimte geeft aan die diepe ontspanning, zal na een tijdje ook je omgeving dit in positieve zin gaan opmerken. Het straalt uit, er gebeuren nieuwe dingen. “Een verademing”. 

“Alles wat er is in de hemel, op de aarde en onder de aarde is doordrongen van verbondenheid doordrenkt van verwantschap ” – Hildegard von Bingen (1098-1179)

Wat er tijdens het luisteren naar klankschalen heel makkelijk op kan komen is een meditatieve ruime vrije aandacht of zoals Freud het noemde : een algemene aandachtigheid, die zich niet vernauwt tot een bepaald onderwerp van aandacht. Op deze manier kun je de stilte toestaan om tot je te komen. In de zen traditie noemt men het boeddha natuur of zuivere geest. In een heel neutrale benaming zou je kunnen zeggen: verbindend vertrouwen of licht.

Namasté (ik groet het licht in u)

Concentratie meditatie