WIJK AAN ZEE – Op DONDERdag 22oktober om 19:00 uur is er een kleinschalig klankschalenspel in het Badgastenkerkje. We leven in een tijd waarin druk, dringend en drama makkelijk chronisch kunnen worden. Wist je dat stress enorm verslavend kan zijn? Met 20 minuten diepe ontspanning per dag wordt je stresssysteem gereset en voorkom je veel negatieve effecten van stress. In stilte luisteren naar klankschalen is een eenvoudige manier om heerlijk diep ontspannen te zijn.

Reserveren klankschalenconcert 22 okt

Inloop vanaf 18:30. Het klankspel duurt ongeveer een uur. Er wordt geen entree geheven, vrije bijdrage na afloop is hartelijk welkom. Er zijn matten aanwezig heel ruim opgesteld, je mag ook je eigen mat gebruiken. Voor wie niet kan of wil liggen is er een stoel of een klassieke rieten strandkorf.

Kuan (China) betekent eenvoudig: stil, open kijken en zonder te zoeken naar een specifiek resultaat. Het zien is alles wat er is. Dat houdt in een manier van observeren waarin er geen dualiteit, geen onderscheid is tussen degene die kijkt en hetgeen er gezien wordt.

Het gaat erom dat de dingen tot ordening komen door ze te beschouwen vanuit een gezichtspunt dat niet wordt beperkt door het ego. Want de ordening of het patroon kan niet worden waargenomen wanneer jouw kijken er naar en denken erover los van elkaar staan. Ook zul je het niet kunnen waarnemen zolang je het gene dat je bekijkt of bestudeert beschouwt als iets dat los staat van jezelf.

Verschillende fases die je tijdens een klankmeditatie kunt doorlopen zijn:

Stoppen

(met druk zijn/ je best doen / becommentariëren) En wanneer je merkt dat je je nog steeds zoals gewoonlijk van de ene gedachte naar de volgende mee laat nemen herken dan die macht der gewoonte vriendelijk op laat het voor wat het is en richt je je op je ademhaling.

Kalmeren

Als je een stroom van gedachten waarneemt, er niet over oordeelt en die stroom met mildheid beziet komt er na een aantal minuten een andere energie aan het licht. De onrust neemt af. Je proeft iets van kalmte, als een fris glas water op een hete dag.

Rusten

Zodra je enige kalmte voelt kun je jezelf uitnodigen hierin te rusten. Voel je als een blad dat langzaam naar de grond dwarrelt of stel je geest voor als troebel water, dat steeds helderder wordt nu je gedachten als modderdeeltjes langzaam naar de bodem zinken. Zo kun je ook omgaan met emoties die op kunnen komen: voel je een emotie, ga niet mee in het verklaren, het beoordelen, het stimuleren of onderdrukken van de emotie. Het denken over mogelijke oorzaken, strategieën en oplossingen naar aanleiding van een emotie kan zich eindeloos voortzetten zonder je vrede en harmonie te brengen. Bovendien zal je zo niet veel nieuws ontdekken. Voel in plaats daarvan de energie van je emotie in je lijf. Ergens is er een speciale plek die resoneert met die specifieke emotie. Laat je aandacht op deze lichamelijke gewaarwording rusten en wees nieuwsgierig. Wees open. Neem zonder vooroordelen waar. Wees getuige.

Helen

Herstellen, helen gebeurt wanneer al je indrukken tot rust kunnen komen. Het is een proces dat we niet kunnen afdwingen of sturen. Wel kunnen we voorwaarden scheppen om heling mogelijk te maken.

Zink naar je zijn
Adem
Wees aanwezig voor jezelf
Kom thuis
Laat alle zoeken los
Laat alle doen los
Rust